Politică

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog: Vom avea cinci centre noi pentru tratarea marilor arşi. Două dintre ele vor fi în Bucureşti

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog: Vom avea cinci...

Autor: Oana Despa, Mediafax

16.10.2017, 11:38 112

„În momentul de faţă lucrăm la studiile de fezabilitate pentru centrele noi de arşi. În Bucureşti vor fi două centre noi: unul la spitalul „Grigore Alexandrescu„ şi unul la spitalul „Bagdasar”. În ţară, vor fi centre la Timişoara, Târgu Mureş şi Iaşi. Iaşi şi Timişoara au o situaţie mai bună. În Timişoara sunt deja câteva boxe de arşi, care vor fi dotate. Parţial, am pornit procedura pentru dotarea cu aparatură a centrelor din Iaşi şi Timişoara, pe program de Bancă Mondială. Sperăm ca până la sfârşitul anului, primele echipamente să fie deja prezente acolo.(...) Începând cu anul viitor, în funcţie de studiile de fezabilitate şi proiectare, îmi doresc să încep construcţia celorlalte centre de arşi mari”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Întrebat câţi pacienţi cu arsuri au plecat la tratament în străinătate de când a preluat portofoliul de la Sănătate, Bodog a menţionat că „doi sau trei pacienţi au plecat la tratament în străinătate, însă, vreau să vă spun că nu e săptămână în care să nu primesc mesaje de la COSU (Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă - n.r.) cu privire la solicitări de transfer de arşi, în secţiile de mari arşi. Sunt situaţii unde avem toate paturile blocate şi apelăm la marile centre universitare, la ATI. (....) Noi avem o problemă cu paturile de arşi mari pentru că nu avem capacitatea de a acoperi toate solicitările şi orice pat nou înfiinţat în ţară, indiferent unde se găseşte acesta, este un plus în tratamentul arşilor”.

Cu privire la secţia de ATI de la Spitalul de Arşi din Capitală, Bodog a precizat că dacă ar fi dat curs zvonurilor despre infecţii de acolo, secţia ar fi fost închisă şi la acest moment.

„Nu cred că închiderea secţiei de ATI de la Spitalul de Arşi a fost o greşală. Greşeală ar fi fost să nu o redeschidem. Dacă la momentul la care s-a luat decizia redeschiderii secţiei, eu aş fi aplecat urechea la tot ce se vehicula, că în secţia respectivă există infecţii în pereţi, că există germeni, şi la momentul acesta secţia era închisă. Motiv pentru care am trimis DSP acolo şi au făcut două controale. Faptul că a fost renovată secţia a fost un lucru bun”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO