Politică

Mircea Diaconu, propunerea lui Ponta la Cultură, urmărit penal pentru că şi-ar fi favorizat soţia la Nottara

 Mircea Diaconu, propunerea lui Ponta la Cultură, urmărit penal pentru că şi-ar fi favorizat soţia la Nottara

Autor: Mediafax

02.05.2012, 09:15 1819

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul ICCJ au declanşat, în ianuarie, urmărirea penală faţă de Mircea Diaconu, pentru conflict de interese, dosarul fiind în fază de finalizare, potrivit unui răspuns comunicat MEDIAFAX de către Biroul de presă al Ministerului Public.

Mircea Diaconu este acuzat de conflict de interese, în urma unei sesizări înaintate Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de către Agenţia Naţională de Integritate, se arată în răspunsul comunicat miercuri de Biroul de presă al Ministerului Public, la solicitarea agenţiei MEDIAFAX.

Mircea Diaconu a fost propus ministru al Culturii de premierul desemnat Victor Ponta.

Senatorul liberal Mircea Diaconu a fost, în 10 ianuarie, la Parchetul instanţei supreme, însă a evitat să dezvăluie motivul prezenţei sale acolo.

Diaconu spunea atunci că în cazul sesizării Agenţiei Naţionale Anticorupţie privind cercetarea lui pentru abuz în serviciu şi conflict de interese, în opinia sa chiar ar exista o problemă, arătând că a micşorat veniturile soţiei sale "destul de mult".

În octombrie 2011, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul instanţei supreme să-l cerceteze pentru abuz în serviciu şi conflict de interese pe Mircea Diaconu, senator şi director la Teatrul "C.I.Nottara", pentru că ar fi favorizat numirea soţiei sale în funcţia de regizor la teatru.

Potrivit ANI, în 8 august 2007, Maria Diana Diaconu, soţia lui Mircea Diaconu, în calitate de salariat al Teatrului "C.I. Nottara", a solicitat conducerii teatrului acordul cu privire la participarea, în data de 13 august 2007, la concursul pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic. Maria Diana Diaconu a fost, în perioada 19 noiembrie 2001 - 15 august2007, actor în cadrul Teatrului "C.I. Nottara".

Cererea sa a fost aprobată de către directorul Teatrului "C.I. Nottara", Mircea Diaconu, deşi nu îndeplinea condiţiile înscrise în fişa postului de regizor artistic, de minim un an experienţă în domeniul regiei, Diana Diaconu având la acea dată numai două luni de la absolvirea Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti, Secţia "Artele Spectacolului de teatru (regie de teatru)".

În cadrul concursului organizat la data de 13 august 2007, Mircea Diaconu a fost preşedinte al Comisiei de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic, calitate în care i-a acordat soţiei sale calificativul maxim. În 15 august 2007, Maria Diana Diaconu a fost promovată în funcţia de regizor artistic.

Beneficiul patrimonial, constând în veniturile salariale obţinut în perioada 2007 - 2010 de către Maria Diana Diaconu a fost de 83.684 de lei.

Pe de altă parte, Mircea Diaconu se află într-un litigiu cu ANI, care a constatat incompatibilitatea între calitatea sa de senator şi cea de director al Teatrului Nottara din Bucureşti, funcţie la care a reununţat.

Litigiul cu ANI a pornit după ce, în 27 ianuarie 2011, inspectorii de integritate au constatat că senatorul PNL Mircea Diaconu este în incompatibilitate din 2008, el fiind atât parlamentar, cât şi director-manager al Teatrului Nottara.

Diaconu a contestat în instanţă actul de constatare al ANI, însă a pierdut faza de fond a procesului. În 16 septembrie 2011, Curtea de Apel a respins contestaţia actorului.

Câteva luni mai târziu, Diaconu a anunţat că-şi dă demisia din funcţia de la Nottara.

"(Demisia mea, n.r.) Are într-un fel legătură cu decizia ANI, pentru că există deja şi o hotărâre judecătorească, de Curte de Apel, deci intermediară, prima care a apărut, care constată incompatibilitatea celor două funcţii, dar mă consideră de bună credinţă şi nu poate nimeni să se îndrepte spre mine cu nicio sancţiune de niciun fel. Dacă e vreo eroare, aceea e la Senat, şi nu la mine", a declarat Mircea Diaconu în decembrie anul trecut, invocând o adresă prin care Senatul i-ar fi confirmat, la preluarea mandatului său de parlamentar, că nu ar fi în incompatibilitate.

Preşedintele ANI, Horia Georgescu, a declarat, marţi noapte, agenţiei MEDIAFAX că Diaconu se află încă în proces cu ANI pe tema incompatibilităţii acestuia, următorul termen al procesului urmând să aibă loc la instanţa supremă în această lună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO