Politică

Mircea Geoană: Într-o săptămână putem adopta legea holdingurilor care ar stimula revenirea în ţară a companiilor româneşti din paradisurile fiscale

Mircea Geoană: Într-o săptămână putem adopta legea...

Autor: Iulian Anghel

19.03.2013, 20:18 995

În contextul în care paradisurile fiscale din Europa devin tot mai nesigure, adoptarea legii holdingurilor ar răspunde „apelurilor publice ale tot mai multor antreprenori locali pe care o astfel de reglementare i-ar putea face să se întoarcă acasă şi să investească bani în crearea de locuri de muncă aici” susţine senatorul Mircea Geoană care, în 2009, a iniţiat un proiect privind holdingurile, proiect care, la trei ani de atunci, nu a parcurs însă întreaga etapă a procesului legislativ.

Holdingurile sunt companii care deţin acţiuni la alte companii şi, potrivit majorităţii reglementărilor în domeniu – deşi diferite de la o ţară la alta - întreg grupul ar putea beneficia de avantaje fiscale pentru că plata impozitului pe profit se face pe baza rezultatului consolidat. Aşadar, un holding poate cumula pierderile unei companii cu profitul alteia, plătind mai puţine impozite.

O astfel de lege este discutată de multă vreme în România, una dintre iniţiative aparţinându-i senatorului Mircea Geoană care, în noul context tulbure din Europa, cere adoptarea proiectul său care aşteaptă votul final la Camera Deputaţilor.

“Este nevoie ca Parlamentul României, prin Camera Deputaţilor, să dea cât mai rapid un vot asupra proiectului de lege privind holdingurile, pe care l-am depus încă din 2009 şi care aşteaptă de aproape trei ani un vot final. Dacă vrem să dăm o mână de ajutor mediului de afaceri autohton, cred că într-o săptămână putem adopta această lege atât de necesară pentru IMM-urile din România şi pentru crearea de locuri de muncă”, spune Mircea Geoană.

Senatorul crede că această lege va conduce la eficientizarea şi fluidizarea afacerilor derulate de operatorii economici din ţară şi va atrage formarea de holdinguri cu capital românesc sau străin, contribuind la îmbunătăţirea mediului de afaceri local, la creşterea numărului de locuri de muncă, dar şi la sporirea interesului investitorilor străini: „Ca urmare a parcurgerii unor procese de fuziune sau achiziţie, o serie de IMM-uri cu capital autohton (cele care au fost printre cele mai lovite de criză, fie că e vorba de valoarea adăugată, fie că e vorba de numărul de insolvenţe) s-ar putea constitui în holdinguri, beneficiind astfel de creşterea cifrei de afaceri, a puterii de negociere în relaţiile cu furnizorii şi creditorii sau de formarea şi promovarea brandurilor proprii. Mai mult, în contextul în care paradisurile fiscale din Europa devin tot mai nesigure, după cum se vede în aceste zile în Cipru, adoptarea legii holdingurilor ar fi deosebit de utilă, răspunzând apelurilor publice ale tot mai multor antreprenori locali pe care o astfel de reglementare i-ar putea face să se întoarcă acasă şi să investească bani în crearea de locuri de muncă aici, în România."

Fostul premier Emil Boc a susţinut formal o lege a holdingului, iar Mihai Răzvan Ungureanu care i-a luat pentru scurtă vreme locul a introdus măsura în programul său de guvernare.

Deşi primele iniţiative privind o lege a holdingului sunt de prin 2005, o reglementare autohtonă nu a fost adoptată până în prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO