Politică

Miscari subterane in randul noilor aliati PNL. Va juca cineva la off-side?

Miscari subterane in randul noilor aliati PNL. Va juca cineva la off-side?

Premierul Tariceanu are probleme cu sustinerea parlamentara a guvernului sau

22.05.2007, 18:10 13

PNL nu va iesi de la guvernare, a anuntat ieri presedintele partidului Calin Popescu-Tariceanu, insa problema sustinerii parlamentare a cabinetului este acuta, dupa ce presedintele UDMR Marko Bela ar fi conditionat sprijinirea guvernului de solidarizarea liberalilor cu ministrii Uniunii aflati sub urmarire penala.
PSD a vorbit ieri de formarea unei majoritati transparente care sa asigure stabilitatea guvernarii, dar liderul Mircea Geoana nu a spus clar daca acest lucru inseamna intrarea partidului la guvernare.
Toate miscarile de ieri au fost generate de esecul referendumului pentru demiterea lui Basescu pentru partidele din coalitia antiprezidentiala. PD care a obtinut din pozitia pro Basescu un succes, a exclus intrarea la guvernare in formula actuala, lucru care, daca se dovedeste adevarat, inseamna ca PSD nu are alta solutie decat sprijinirea explicita a PNL din Parlament sau o participare la guvernare alaturi de PNL. Dar Geoana nu a exclus discutii si cu PD.
Este pentru prima data cand social-democratii anunta discutii despre formarea unei noi majoritati, pana ieri ei afirmand ca sprijina doar punctual guvernul minoritar Tariceanu II. Pe de alta parte, premierul are probleme cu partenerul sau, UDMR, care a pus conditii pentru a ramane in Guvern.
Vicepremierul Marko Bela a atentionat ministrii, in ultima sedinta de Guvern, ca UDMR nu va mai sprijini masurile Cabinetului daca nu exista o solidaritate impotriva actiunilor DNA de anchetare a unor demnitari ai formatiunii "pe criterii politice si etnice", pentru decizii adoptate in Executiv, potrivit Mediafax.
Marko a admis ieri ca a facut apel la solidarizare, insa spune ca nu a conditionat sprijinul pentru guvern. Premierul Tariceanu a fost de acord cu solicitarea liderului UDMR, afirmand ca va trimite Consiliului Superior al Magistraturii o atentionare dupa ce toate aceste cazuri vor fi sistematizate, spune agentia citata.
Un caz recent care a intrat in atentia DNA este anchetarea unui deputat UDMR si a unor consilieri locali ai formatiunii care ar fi directionat fonduri catre comunitatile cu populatie predominant maghiara. Marko Bela a anuntat ca va renunta la postul de vicepremier - el este numarul doi in cabinetul lui Tariceanu - dupa ce se vor rezolva problemele de stabilitate politica ale Guvernului. PNL si UDMR au impreuna mai putin de un sfert dintre parlamentari. "Ceea ce ne lipseste noua este asigurarea unei majoritati clare si transparente", a spus ieri Marko Bela. Lipsa acestei majoritati face ca in prezent misiunea guvernului de a-si duce la capat programul de guvernare sa fie aproape imposibila. In numele acestui program, Tariceanu a spus ieri ca liberalii nu vor lasa guvernarea.
"In 2004, PNL si-a asumat guvernarea si, in doi ani si jumatate, a demonstrat ca isi poate onora promisiunile si angajamentele", a spus premierul. Conducerea liberala a respins ieri o propunere privind trecerea in opozitie formulata de vicepresedintele Ludovic Orban.
PNL a inchis cu acest vot chestiunea consecintelor referendumului pentru demiterea lui Basescu. In UDMR analiza va fi profunda, au anuntat ieri liderii formatiunii. Marko Bela a admis ca "au existat defectiuni de comunicare" intre Uniune si propriul electorat in timpul campaniei pentru referendumul de demitere a presedintelui si ca acest lucru explica si dezinteresul comunitatii maghiare fata de votul din 19 mai. Desprinderea de electorat este unul dintre motivele pentru care Marko a spus ca va demisiona din guvern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO