Politică

Misiune internationala la Canalul Bistroe

23.09.2004, 00:00 28

O misiune internationala condusa de reprezentanti ai Uniunii Europene va face o vizita de documentare la inceputul lunii octombrie (6-8 octombrie) in Delta Dunarii pentru a analiza consecintele construirii canalului Bistroe. Misiunea va intocmi un raport independent, in care vor fi mentionate atat consecintele ecologice cat si unele recomandari cu privire la realizarea etapei a doua a canalului construit de autoritatile ucrainene, inclusiv propuneri de masuri menite sa compenseze efectele negative. Concluziile misiunii vor fi analizate intr-o reuniune internationala la care vor participa reprezentanti ai autoritatilor romane si ucrainene.
Decizia implicarii unei misiuni internationale in diferendul Romania-Ucraina a fost luata la reuniunea internationala pe problema canalului Bistroe, organizata in aceste zile la Geneva, informeaza Ministerul Afacerilor Externe. Potrivit MAE, la aceasta reuniune autoritatile ucrainene au facut o prezentare a proiectului. Argumentele prezentate in favoarea realizarii Canalului au fost exclusiv economice. In plus, autoritatile de la Kiev au sustinut ca impactul asupra mediului este "nesemnificativ".
Reprezentantii conventiilor si organizatiilor internationale care au participat la reuniune - organizatii din domeniul protectiei mediului, reprezentanti ai Comisiei Europene si ONU - au remarcat "caracterul confuz si contradictoriu" al informatiilor prezentate de partea ucraineana si au cerut oprirea lucrarilor de constructie.
In paralel cu reuniunea de la Geneva, ministrul roman de externe, Mircea Geoana, s-a intalnit la New York cu omologul sau ucrainean, Konstantin Griscenko, caruia i-a transmis dezaprobarea partii romane fata de "actiunile unilaterale" ale Ucrainei. Seful diplomatiei romane a adresat un ultim apel autoritatilor ucrainene pentru inlaturarea balizelor instalate ilegal pe bratul Chilia, avertizand ca in cazul in care acest lucru nu se va solutiona, Romania isi rezerva dreptul de a le inlatura unilateral. Balizele au fost instalate de catre autoritatile ucrainene pentru a avertiza navele care circula pe Dunare ca in zona au loc lucrari de dragare a canalului navigabil.
A fost, totodata, reinnoita solicitarea Romaniei de incetare imediata a lucrarilor pana la elaborarea unui studiu de impact de catre o comisie independenta.
Ministrul roman de externe a discutat, de asemenea, despre Canalul Bistroe si cu consilierul pentru securitate nationala al presedintelui SUA, Condoleezza Rice, informeaza MAE.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO