Politică

Miza referendumului e soarta României până în 2017

Miza referendumului e soarta României până în 2017

Autor: Roxana Daniela Pricop

06.07.2012, 00:06 2111

Organizarea unui referendum în care românii vor fi cei care vor decide dacă Traian Băsescu va fi sau nu suspendat din funcţia de preşedinte ar putea fi următorul pas spre care se îndreaptă criza politică.

Parlamentul are astăzi şedinţă extraordinară în plen în care deputaţii şi senatorii vor vota cererea de sus­pendare a preşedintelui Traian Băsescu iniţiată de USL.

Dacă cererea primeşte votul majorităţii par­lamentarilor, mai exact 216 voturi, următoarea etapă spre suspendare este consultarea populaţiei. Rezultatul consultării publice va decide viitorul României în următorii cinci ani, pentru că în cazul în care suspendarea va primi vot pozitiv vor avea loc alegeri prezidenţiale anticipate în cel mult 90 de zile.

Mandatul lui Traian Băsescu expiră în 2014, iar alegerile prezidenţiale anticipate ar putea avea loc înaintea celor parlamentare estimate pentru luna noiembrie. Dacă românii vor vota împotriva suspendării, preşedintele va rămâne în funcţie.

"S-ar putea ca referendumul să con­firme că am avut dreptate să fiu cinstit cu românii. Nu i-am minţit, nu i-am păcălit, le-am spus exact cum stă­team şi ce putea să facă Guvernul pen­tru ei, dar nu pentru că aşa am gândit eu, ci pentru că ce spuneam era rezul­tatul discuţiilor cu Guvernul, Banca Naţională, FMI, UE şi Banca Mon­dială", a declarat Traian Băsescu joi în Parlament când a fost citită cererea de suspendare.

Referendumul trebuie să aibă loc în cel mult 30 de zile de la votul din Par­la­ment, însă USL ar vrea ca referen­dumul să aibă loc mai devreme, pe 15 iulie sau 22 iulie.

USL a schimbat legea referen­du­mului, astfel că preşedintele poate fi demis cu votul a jumătate plus unu din numărul celor care vin la vot şi nu cu ju­mă­tate plus unu din numărul celor înscrişi pe listele electorale. USL mi­zea­ză pe faptul că populaţia este nemul­ţu­mită pe fosta guvernare şi că va decide la referendum demiterea preşedintelui.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO