Politică

O moţiune de cenzură gratuită. Votul împotriva guvernului Cîţu a fost covârşitor: 60% dintre parlamentari au votat pentru căderea guvernului. Guvernul Cîţu a fost demis pentru că nu-l mai vrea USR pe Cîţu. Ce va urma?

Florin Cîţu fost demis cu 60% din voturile parlamentarilor

Florin Cîţu fost demis cu 60% din voturile parlamentarilor

Autor: Iulian Anghel

06.10.2021, 00:08 3454

Preşedintele Klaus Iohannis trebuie să desemneze un nou prim-ministru care, într-o primă fază, nu poate fi Florin Cîţu. Dacă propunerea este respinsă de Parlament, atunci şeful statului face o altă pro­punere ce poate fi Florin Cîţu. Dacă şi aceasta cade, atunci este deschisă calea spre alegeri anticipate.

Demiterea guvernului nu este o sur­priză, era anticipată după ruperea coaliţiei PNL/USR/UDMR, doar că rar sunt ges­turile politice atât de lipsite de motivaţie. Preşe­dintele Iohannis nu a fost în ţară în zilele premergătoare demiterii guvernului, el a primit un premiu în Germania în aceste ultime săptămâni de criză, pentru haruri însemnate pe care nimeni nu i le-a observat acasă.

Viitorul guvern va fi unul liberal, a sus­ţinut în Parlament premierul demis, Florin Cîţu. Ceea ce arată că  judecata, de la începutul crizei, a fost un guvern minoritar al PNL, cu susţinerea, pe puncte, a unor pro­iecte. Calculul este posibil. Vremurile sunt grele, opoziţia nu-şi frânge grumazul sub po­va­ra unor facturi împovărătoare, a unei in­flaţii de 7% şi nici a unei crize sanitare scă­pate de sub control. Aşa că-i va lăsa pe liberali să-şi rupe singuri gâtul.

De ce s-a ajuns aici? Nimeni nu ştie. Este limpede că USR a smuls din electoratul PNL, ar putea fi o explicaţie pentru ruptură, dar de aici până a provoca o criză de o ase­me­nea dimensiune este cale lungă. Premierul Cîţu a fost bine primit de mediul de afaceri. Ştia businessul, spun mulţi oa­meni de afaceri, ştia fineţea şi preţul plătit pen­tru nerespectarea regulilor, pentru că tre­cuse prin asta. Şi atunci?

Este mult prea devreme pentru a spune că Florin Cîţu a eşuat în politică. Dar multă lume a crezut că implicarea oamenilor de afaceri în politică este un lucru bun. Eşecul lui Florin Cîţu şubrezeşte această ipoteză.

 Aseară, preşedintele Klaus Iohannis a comentat situaţia politică de la Bucureşti: „Trist, dar adevărat“, a spus şeful statului, adăugând: „Cuvântul care caracterizează cel mai bine România de astăzi este cuvântul criză“. El a dat vina pentru criză pe USR, pe AUR şi pe PSD. El a mai spus că aceşti po­liticieni sunt „cinici, unii purtând masca re­for­mismului, alţii clamând grija pentru ro­mâni şi aşa mai departe“. Aceşti politicieni cinici şi-au dărâmat guvernul preşedintelui Iohannis cu 281 de voturi, adică 60% din aleşii din Parlament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO