Politică

Munca in strainatate schimba optiunile de vot. In favoarea cui?

10.08.2004, 00:00 19

Romanii care traiesc si muncesc in strainatate isi schimba comportamentul la urne, preferand sa voteze partide de dreapta si centru-dreapta. Este preferata Alianta PNL-PD, in detrimetul PSD si PRM. In acelasi timp, ei influenteaza optiunile politice ale familiilor din care provin. Aceasta este una dintre concluziile unei analize realizate dupa alegerile locale de Institutul de Sondare a Opiniei Publice CURS. Partidele politice spun ca iau in calcul acest segment electoral, insa, pana acum nu exista oferte electorale concrete care sa li se adreseze.
Potrivit unor statistici, aproximativ 1.700.000 de romani muncesc in strainatate legal si ilegal. Este vorba despre 10% dintre cetatenii cu drept de vot. Insa, intre acest numar si numarul votantilor nu poate fi pus semnul egal intrucat multi dintre cei care muncesc la negru evita sa intre in contact cu autoritatile din ambasade si consulate si, in consecinta, nu voteaza. Totusi, o parte importanta a celor care muncesc sau au muncit peste granita merg la vot iar ultimele alegeri locale au aratat o schimbare a optiunilor politice ale acestora, in favoarea formatiunilor de dreapta, arata analiza CURS.
Directorul CURS, Sebastian Lazaroiu, afirma ca institutul a facut o corelatie intre rezultatele alegerilor locale si ponderea celor care muncesc peste granita din care reiese faptul ca Alianta PNL-PD si-a atras o mare parte din  voturi din randul romanilor care lucreaza in strainatate si a familiilor lor. "Am descoperit ca judete precum Calarasi, Braila, Vaslui, cunoscute fiefuri electorale ale PSD la alegerile din 1992-1996 au votat acum cu Alianta PNL-PD. Au castigat partidele de dreapta si cred ca acest castig s-a datorat cuceririi mediului rural. Mediul rural nu mai este acelasi ca cel din 1996, incepe sa se schimbe in privinta optiunilor de vot, mai ales din cauza migratiei circulatorii a fortei de munca", afirma directorul CURS, sociologul Sebastian Lazaroiu.
Care sunt motivele schimbarii optiunilor de vot? "Romanii se intorc din strainatate cu o alta mentalitate si cu o noua perspectiva asupra democratiei si economiei de piata. Sunt oameni dinamici, antreprenori. Nu au nevoie de stat, sunt in arie de initiativa privata, isi asuma singuri riscuri", explica sociologul Sebastian Lazaroiu.
Dezavantajat electoral de migratia fortei de munca din Romania este PSD, partidul de guvernamant, potrivit directorului CURS. La alegerile locale partidul de guvernamant a pierdut sau a inregistrat un regres important in mai multe judete din Moldova dar si in zona Olteniei, foste fiefuri electorale ale acestui partid. Acesta pare sa fi fost un efect de bumerang pentru PSD. In timpul actualei guvernari, la inceputul anului 2002, a fost eliminata obligativitatea vizelor pentru romanii care calatoresc in statele comunitatii europene in urma unor demersuri diplomatice sustinute ale Guvernului. In plus, au fost infiintate institutii care sa faciliteze obtinerea unor contracte de munca in strainatate si au fost parafate acorduri bilaterale de admisie a fortei de munca cu mai multe state. Toate aceste demersuri nu au adus, arata analiza institutului CURS, beneficii electorale PSD, asa cum se asteptau strategii electorali ai partidului.



PRM nu mai e pe val
Un alt efect al migratiei fortei de munca este scaderea PRM in ceea ce priveste optiunile de vot. Sociologul Sebastian Lazaroiu afirma ca la alegerile din 2.000 partidul condus de Corneliu Vadim Tudor a inregistrat un procent insemnat - aproximativ 27% la alegerile parlamentare - intrucat a fost votat de familii declasate in ierarhia sociala in perioada 1996-2.000. "Migratia fortei de munca a deschis o supapa pentru aceasta categorie. Oamenii se intorc din strainatate sau chiar daca nu se intorc au alta mentalitate, alte perspective. De aceea este putin probabil ca PRM sa aiba la alegerile din acest an aceeasi pondere ca in urma cu patru ani", apreciaza directorul CURS.



Oferta electorala vine mai tarziu
Desi in discutie intra un segment electoral ce nu poate fi neglijat, partidele politice nu au inca o oferta concreta pentru aceasta categorie de alegatori. Purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, spune ca oferta electorala a PSD va fi anuntata la Congresul partidului, organizat pe 27 august. "Deocamdata se lucreaza. Ar putea fi avuti in vedere si romanii care muncesc in strainatate", afirma Corlatean. El anunta insa ca Guvernul are in vedere constituirea unui secretariat de stat care sa se ocupe de problemele romanilor ce muncesc si traiesc peste granita.
Un raspuns similar vine si din partea Aliantei PNL-PD. Purtatorul de cuvant al Aliantei D.A., Calin Popescu-Tariceanu, spune ca cele doua formatiuni de opozitie iau in calcul, din punct de vedere electoral, cele aproximativ doua milioane de romani ce muncesc in strainatate dar o oferta concreta va fi facuta publica in momentul in care va fi finalizat programul electoral al aliantei.
Directorul CURS, Sebastian Lazaroiu considera ca o oferta concreta ar trebui sa vina mai ales din partea partidelor "curtate" de cei care lucreaza peste granita, anume PNL si PD. Datele oficiale arata ca acesti oameni aduc in tara, anual, 1,5 miliarde euro. Neoficial se vorbeste insa de o suma dubla. Or, spune Lazaroiu, ar putea fi stimulati ca acesi bani sa ajunga mai mult in economie si sa fie investiti in dezvoltarea comunitara. "Multi dintre cei care aduc acest capital simt ca nu au instrumente financiare sa-si valorifice capitalul. Cand au dorit sa-si deschida afaceri s-au lovit de birocratie. Macar in zona in care statul ar putea sa stimuleze s-ar putea face oferte generoase", mai spune directorul CURS. Acum, banii ce provin din migratia fortei de munca merg, in mare parte, in consum. 
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO