Politică

Nastase admite ca a fost acasa la presedinte, Basescu acuza aroganta PSD-PNL, Geoana crede ca acesta se teme

02.12.2009, 23:12 89

Au mai ramas trei zile pana la finala prezidentiala dintreTraian Basescu si Mircea Geoana, dupa aproape o luna si jumatate decampanie electorala in care nu a fost dezbatuta nicio idee politicasau propunere de iesire din criza economica, in care discutiiles-au centrat pe persoane, iar atacurile au vizat momente trecute siscenarii alarmiste.

Ziua de ieri, miercuri, 2 decembrie, a urmat acelasi scenariu alintregii campanii, in care politicienii au dezgropat momente uitatedin ultimii 5 ani: presedintele Traian Basescu a declarat intr-uninterviu la Realitatea FM ca Adrian Nastase, fostul premiersocial-democrat, si Ludovic Orban, deputat PNL, au incercat si eiinterventii pentru a li se bloca dosarele in instanta. Nastase aadmis ca a fost acasa la Basescu si a discutat cu seful statuluidespre dosarele in care era anchetat, dar sustine ca intalnirea afost convocata de Basescu.

In ecuatia electorala a mai intervenit ieri o noua disputa,intre sotia presedintelui Maria Basescu si poetul MirceaDinescu.

Basescu versus Nastase & Orban

"Adrian Nastase a venit la mine acasa in prima parte amandatului. A venit pentru a gasi o solutie sa se inchida dosarul.Daca neaga, o sa am toate probele ca a facut-o. Existainregistrarile (scriptice de intrare-iesire in resedinta - n.r.) cam-a vizitat", a declarat Traian Basescu.

De asemenea, Basescu a spus ca si Ludovic Orban l-a cautat dupaaccidentul in care a fost implicat pe soseaua Cotroceni, sa seintereseze daca camerele de luat vederi de la Palatul prezidentialar fi putut inregistra momentul in care ar fi lovit cu masina uncopil. "Pe Ludovic il framanta daca de pe Cotroceni s-a filmataccidentul cu copilul. Voia sa stie daca poate continua minciuna canu a lovit copilul", a mai spus Traian Basescu.

Nastase sustine insa ca Basescu l-a invitat la el acasa pentrua-i spune ca nu da dispozitii procurorilor pentru a actionaimpotriva sa, in timp ce fostul premier i-a transmis ca nu ilcrede.

"In timpul cunoscutei sedinte a PSD de la Hotelul Confort,Traian Basescu m-a sunat pe mobil sa-mi spuna ca nu el este inspatele actiunii impotriva mea. Eu il acuzasem public ca prinintermediul lui Daniel Morar si prin declaratiile sale publice adeterminat masurile de politie politica impotriva mea(autosesizarea DNA din 4 noiembrie 2005 etc.)", a scris ieriNastase pe blogul sau. "M-a invitat la el acasa (as fi putut samerg acolo fara sa fi fost invitat de el?) pentru a se justifica sipentru a-mi spune ca el nu da dispozitii procurorilor. La randulmeu, i-am spus ca nu-l cred si ne-am despartit, eu pastrandu-mi siacum parerea ca instructiunile respective le-a transmis prinintermediari", adauga Nastase.

"Traian Basescu minte. Incearca sa creeze subiecte false, pentruca opinia publica sa comenteze declaratiile sale", a spus la randulsau Ludovic Orban.

Contracanditatul lui Basescu la prezidentiale, Mircea Geoana,seful pe linie de partid al lui Adrian Nastase a spus ca nu esteinteresat de disputa dintre cei doi: "Sa se lamureasca domnulBasescu cu domnul Nastase. Ce au facut in viata lor anterioara eproblema domniilor lor. Daca dezgropam mortii de acum cinci ani dezile nu cred ca intereseaza pe cineva. Lumea vrea sa vada ce seintampla in urmatorii cinci ani de zile".

Piata Universitatii versus Piata Operei

Un loc major in schimbul de replici al politicienilor l-a ocupatsi momentul "Opera" de marti de la Timisoara, cand mai multiprotestatari anti - PSD au fost la un pas de a se incaiera cufortele de ordine, fiind opriti cu gaze lacrimogene, in vreme celiderul PSD Mircea Geoana, liderul PNL Crin Antonescu si primarulTimisoarei Gheorghe Ciuhandu (PNTCD) au fost nevoiti sa iasa pe usadin dos din cladirea Operei, monument simbol pentru Revolutia dinTimisoara.

Liberalii si social-democratii au sustinut ca revolta din stradaa fost pregatita de PD-L si de Traian Basescu, la fel ca protestelede la Universitatea din Bucuresti, de la Brasov, Cluj, Constantasau Targoviste.

Basescu a negat ieri dimineata acuzatiile: "Nicio organizatie apartidului care ma sustine in alegeri (PD-L, n.n.) nu a trimisoameni in strada. Sunt insa convins de faptul ca televiziunile,inclusiv TVR, ii vor denumi "huligani" pe cei care au manifestat",a spus ieri presedintele. El a afirmat ca nu crede ca oamenii voriesi in strada daca va pierde alegerile prezidentiale. Basescu amai spus despre politicienii care au mers la Timisoara, in loculsimbol al Revolutiei Romane, ca sunt aroganti.

Liderul PSD Mircea Geoana a replicat insa ca acuzatiile dearoganta aduse de Traian Basescu politicienilor care au fost,marti, la Timisoara, reprezinta o strategie a acestuia de a-sijustifica infrangerea din turul al doilea al alegerilorprezidentiale.

Maria Basescu versus Mircea Dinescu

Sotia sefului statului, Maria Basescu, a spus ieri intr-oscrisoare deschisa, ca pentru "afirmatiile mincinoase" conformcarora sotul sau ar fi lovit-o, Mircea Dinescu este dator sa-siceara scuze in fata copiilor ei. Este pentru prima data cand sotiapresedintelui are o interventie publica, motivand ca rupe tacereafiindca ceea ce presa si oamenii care sunt in spatele ei fac astazii se par "de neacceptat".

Ea mentioneaza ca nu tot ceea ce a facut seful statului esteperfect, dar ca tot timpul s-a gandit sa faca lucruri bune pentruoamenii de rand. Maria Basescu a criticat si difuzarea imaginilorin care apare lovind un copil si sustine ca filmul este trucat. Deasemenea, ea apreciaza ca viata copilului a fost afectata si ca,oricate scuze si-ar cere Mircea Geoana, nicio mama din lume nu ilva ierta.

In replica, Mircea Dinescu sustine ca e cam tarziu pentru oreactie din partea Mariei Basescu, considerand scrisoarea drept"propaganda" in favoarea sotului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO