Politică

Nastase: Alegerile anticipate sunt un subiect "artificial", discutat "exagerat"

09.01.2003, 00:00 17

Cu cateva ore inaintea intalnirii de aseara cu presedintele  Ion Iliescu, premierul Adrian Nastase pare sa fi facut inca un pas spre temperarea relatiilor cu Palatul Cotroceni, dupa ce in ultimele doua luni seful statului si prim-ministrul s-au remarcat prin diferenta de opinii in ceea ce priveste convocarea alegerilor anticipate. In acest sens, prim-ministrul arata ca a renuntat la ideea anticipatelor, pe care acum le considera un subiect "artificial", discutat "exagerat".
Intr-un interviu acordat, ieri, Mediafax, Adrian Nastase a declarat ca relatia dintre presedintele Iliescu si partidul de guvernamant nu poate fi una conflictuala, mai ales in conditiile raporturilor speciale care exista intre cei doi actori politici.
"Presedintele are o valoare simbolica pentru PSD, a fost candidatul partidului nostru si ar fi contra firii si intereselor noastre sa nu ne intelegem. In ceea ce ma priveste, am dialogat si voi dialoga intotdeauna in mod deschis si sincer cu domnul presedinte Iliescu. Nu vad nici un motiv pentru care aceasta situatie s-ar schimba in viitor", a afirmat Nastase.
Presedintele Ion Iliescu urma sa se intalneasca aseara cu premierul Adrian Nastase, ministrul de externe Mircea Geoana, presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, Nicolae Vacaroiu si Valer Dorneanu, pentru a stabili prioritatile anului 2003. De asemenea liderii puterii vor mai discuta despre agenda politicii externe si despre prioritatile legislative ale urmatoarei sesiuni parlamentare.
Anterior acestei discutii, ministrul de externe, Mircea Geoana, a declarat ca la intalnirea de la Palatul la Cotroceni va fi discutata agenda politico-diplomatica a anului 2003. Cu aceasta ocazie, calendarul politico-diplomatic pe 2003 va fi armonizat intre Presedintie, Parlament, MAE si Guvern, a mai spus Geoana.

Anticipatele, un subiect "artificial"
"Alegerile anticipate sunt un subiect artificial, pe seama caruia s-a discutat exagerat de mult in ultima vreme. Alegerile anticipate reprezentau o solutie politica, dar au fost transformate intr-o disputa politica", a apreciat premierul Nastase, in interviul acordat, ieri, Mediafax.
In situatia in care s-a renuntat la ideea alegerilor anticipate, premierul are insa in vedere unele schimbari in echipa guvernamentala, in prima parte a anului. Seful Executivului a subliniat ca va fi vorba despre "reorganizarea activitatii Guvernului", care nu este ceruta de el, de presedinte sau de PSD ci de "interesul national".
Desi nu spune explicit ca va recurge la o remaniere guvernamentala, premierul arata ca "orice guvernare are nevoie, periodic, de adaptare, de ajustare la noile realitati". "Adaptare" care va tine seama de momentele Praga si Copenhaga (summitul NATO, respectiv UE).
"Alegerile anticipate, demisia Guvernului, remanierea, toate acestea sunt subiecte artificiale, pe seama carora s-a exagerat mult", a conchis Nastase. 
De altfel, tot, ieri, intr-o conferinta de presa ministrul de externe Mircea Geoana s-a declarat "convins" ca la intalnirea care urma sa aibe loc aseara la Cotroceni, nu se va discuta despre anticipate. Mircea Geoana a spus ca problema alegerilor anticipate nu mai este de actualitate, desi mai este discutata inca in presa si in societatea romaneasca.

Anticoruptia, in politica
Combaterea coruptiei, cu trimitere directa la coruptia politica, a fost un alt subiect la care a facut referire Adrian Nastase. Dupa constituirea Parchetului National Anticoruptie, anul trecut, premierul a aratat ca in ceea ce priveste combaterea coruptiei urmeaza o noua etapa: transparentizarea modului in care este cheltuit banul public, de la licitatii pana la datorii catre bugetul de stat.
"Aici vrem sa rupem cercul vicios care-i leaga pe unii oameni de afaceri de unii functionari publici de unii politicieni", a declarat seful Executivului.

Romania, alaturi de SUA in problema irakiana
Intrebat daca Romania va participa la o eventuala interventie a SUA in Irak, Adrian Nastase a raspuns ca statul roman trebuie sa-si faca datoria de aliat al SUA si de viitor membru al NATO.
"Trebuie sa intelegem ca in cazul NATO, ca si al Uniunii Europene, am semnat un contract cu drepturi si obligatii. Sunt momente in care trebuie sa-si asumi indeplinirea acelui capitol din contractul care prevede obligatiile Romaniei", a explicat primul ministru. Intr-o asemenea eventualitate, premierul a spus ca nu se teme de o reactie a populatiei care sa implice o scadere a popularitatii Guvernului in sondajele de opinie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO