Politică

Noua echipa a lui Nastase se instaleaza la Palatul Victoria

19.06.2003, 00:00 7



Cel de-al doilea Cabinet condus de Adrian Nastase va fi investit, astazi, de Parlament si va depune juramantul in fata presedintelui Ion Iliescu. Marti si miercuri, ministrii au fost audiati si au primit avizul din partea comisiilor parlamentare de specialitate. Noul Guvern a fost investit intr-un timp record, in numai patru zile de la anuntarea componentei sale.





Opera lui Agathon, continuata



Viitorul ministru al Transporturilor, Constructiilor si Turismului a declarat ca va continua proiectul Drakula Park dar si proiectele "Superski in Carpati", "Croaziera pe Dunare", "Romania - tara vinurilor" sau "Vacanta la tara", initiate de Dan Matei Agathon.





Mediul, mai tare ca Agricultura



De bine ce a primit in curtea lui si componenta "Mediu" ministrul Agriculturii Ilie Sarbu, viitor ministru al Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, s-a plans ca Mediul este un domeniu mai dificil ca Agricultura. "Credeam ca agricultura este cel mai greu domeniu de negociere cu Uniunea Europeana. Acum mi-am dat seama, insa, ca problemele de mediu sunt mai dificile", a spus el, citat de Mediafax. Sarbu a adaugat ca, pentru aplicarea celor convenite in negocierile cu UE, cheltuielile de mediu se vor ridica la 21 de miliarde de euro, fata de doar 14 miliarde in cazul agriculturii.





Administratia, mlastina asanata



Pentru viitorul ministru al Administratiei si Internelor Ioan Rus, comasarea celor doua ministere reprezinta "o revenire la normalitate". El a adaugat, in timpul audierilor din Comisiile reunite de aparare, si administratie ca exista "ramaneri in urma" in reforma administratiei dar Octav Cozmanca nu este vinovat, pentru ca a scos administratia "dintr-o mlastina generalizata".





Dijmarescu cauta filologi



Audiat de Comisiile economice, ministrul delegat pentru Comert Eugen Dijmarescu a spus ca unul dintre obiectivele sale, pentru acest an, este angajarea la minister a tinerilor cunoscatori de limbi straine cu circulatie redusa cum ar fi bulgara, ceha sau slovaca.





Gaspar se explica



Viitorul ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul Acsinte Gaspar, audiat in comisiile juridice a explicat parlamentarilor nedumeriti care este diferenta dintre un ministru si un ministru delegat. Gaspar a spus ca pana acum el a fost ministru cu protofoliu pentru ca avea minister dar acum este doar delegat pentru ca nu mai are.





Dumitru vrea sa elimine inechitatile



Viitorul ministru al Muncii Elena Dumitru a afirmat in fata parlamentarilor ca unul dintre obiectivele sale este ca salariilor bugetarilor sa fie calculate dupa aceeasi grila pentru a se elimina "inechitatile". Dumitru a spus ca va studia proiectele de modificare a Codului Muncii pentru a vedea "ce este de facut."





Scoala, spatiu al moralei



Ministrul Educatiei Alexandru Athanasiu validat, ieri, de comisiile de invatamant a afirmat ca, in opinia sa scoala trebuie sa fie "un spatiu al moralei" si s-a pronuntat pentru cresterea calitatii invatamantului in spatiul rural.





Cea mai grea operatie



Audierea la Comisiile de specialitate a fostului consilier prezindetial Mircea Beuran s-a axat de fapt pe ideea autonomiei CNAS. Majoritatea parlamentarilor au pledat pentru acesta idee.



Mircea Beuran a promis, ieri, parlamentarilor din Comisiile de sanatate ca va milita pentru obtinerea autonomiei Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS). Practic, acest lucru ar insemna ca CNAS sa aiba dreptul sa gestioneze banii proveniti din plata asigurarilor de sanatate.



"Profilul meu este de chirurg. Ma pregatesc pentru acest mandat ca pentru cea mai grea operatie", a spus ministrul desemnat.





Un freamat in zona gri si neagra a economiei



Deviza viitorului ministru al Controlului Ionel Blanculescu este imprumutata din folclorul american - "De doua lucruri nu poti sa scapi: de moarte si de fisc". "De ce sa inventez roata?", a explicat viitorul ministru, ieri, in timpul audierii sale in Comisiile de buget-finante ale Parlamentului.



Blanculescu a promis, ieri, in fata parlamentarilor ca intr-un an de zile, va reduce cu 30 de procente economia subterana a carei pondere este, in prezent, de 50%. "De 24 de ore in tara exista un freamat in zona gri si neagra a economiei. (...) Deja, de astazi, veniturile la buget au inceput sa creasca. (...) Cunosc foarte bine economia subterana, zona gri si neagra. Am fost pregatit de FBI", a afirmat el. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO