Politică

Noul guvern Castex din Franţa: câteva surprize, dar fără schimbări majore

Jean Castex, desemnat la finalul săptămânii trecute, este un conservator apropiat fostului preşedinte Nicolas Sarkozy

Jean Castex, desemnat la finalul săptămânii trecute, este un conservator apropiat fostului preşedinte Nicolas Sarkozy

Autor: Catalina Apostoiu

08.07.2020, 00:05 171

♦ Accentul cade pe redresarea economiei lovite de criza Covid 19.

După ce a promis că se va “reinventa”, va promova “figuri noi” şi va conferi o tentă mai socială şi ecologică sfârşitului său de mandat, preşedintele francez Emmanuel Macron a decis în cele din urmă să nu recurgă la schimbări majore, scrie Le Monde.

Macron a optat astfel pentru o remaniere gu­ver­namentală limitată, men­ţinând în func­ţie principalii mi­niştri.

Jean-Yves Le Drian va con­tinua să con­ducă ministerul Europei şi afa­cerilor externe, în timp ce Bruno Le Maire îşi păstrează poziţia de ministru de finanţe, cu o uşoară modificare a titlului său menită să indice clar că acesta este responsabil pentru recuperarea economiei după criza coronavirusului. Florence Parly rămâne de asemenea ministru al apărării.

Cea mai importantă schimbare, scrie Politico, apare la nivelul ministerului de interne, care va fi preluat de fostul ministru al bugetului Gerald Darmanin.

Asemeni noului premier Jean Castex, desemnat la finalul săptămânii trecute, Darmanin este un conservator apropiat fostului preşedinte Nicolas Sarkozy.

Noua alcătuire a guvernului nu sugerează nicio reinventare politică majoră. Cea mai notabilă inovaţie este importanţa ataşată gestionării procesului de redresare economică prin extinderea mai multor ministere cum ar fi cel al finanţelor, muncii şi mediului.

Ca un semn adiţional al rolului mai asertiv pe care Macron intenţionează să-l joace în restul mandatului, acesta îşi va prezenta priorităţile pe 14 iulie, cu câteva zile înainte ca noul premier să descrie politicile principale ale guvernului.

În februarie, înainte de declanşarea pandemiei, Franţa se lăuda cu recăpătarea controlului asupra finanţelor publice, cu o creştere economică mai rapidă decât media din zona euro, cu cel mai scăzut şomaj din mai mult de un deceniu şi un record în ceea ce priveşte atragerea de investitori străini.

La patru luni distanţă, scrie Bloomberg, ţara se află pe marginea prăpastiei. Producţia s-a prăbuşit în timpul perioadei de carantină, datoriile au urcat la niveluri periculoase, iar distrugerea locurilor de muncă este masivă.

Din această perspectivă, Macron şi-a păstrat ministrul de finanţe, pe Bruno Le Maire, acesta având sarcina reclădirii economiei. Primul pas pentru Macron şi Le Maire va privi respectarea unei promisiuni de adoptare a unor ample stimulente în această vară pe lângă o serie de planuri ţintite pentru sectoarele aviatic, auto şi de turism.

“Preşedintele trebuie să-şi explice planurile rapid”, declara weekendul trecut Geoffroy Roux de Bezieu, director al federaţiei de business a Franţei, Medef.

O problemă centrală pentru Macron este însă cum să stimuleze economia fără a spori povara datoriilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO