Politică

Nu două, ci trei programe europene vor fi presuspendate. În total, 10,5 mld. euro vor fi puşi în discuţie

Nu două, ci trei programe europene vor fi presuspendate....

Autor: Iulian Anghel

24.10.2012, 13:00 2054

Comisia Europeană va notifica mâine Guvernului român intrarea în procedură de “presuspendare” a programelor operaţionale sectoriale Transporturi (4,4 mld. euro), Creşterea Competitivităţii Economice (2,5 mld. euro) şi a POR – Programul Operaţional Regional (3,5 mld. euro).

Comisarul european pentru dezvoltare regională Johannes Hahn participa astăzi la alături de premierul român Victor Ponta şi de premierul bulgar Boyko Borisov la inaugurarea podului de peste Dunăre de la Calafat – Vidin. Comisarul este cel care va transmite, prin intermediul ambasadei României la Uniunea Europeană, notificările către Guvernul României.

Faţă de informaţiile anterioare care arătau că vor intra în procedura de presuspendare programele Transporturi şi Competitivitate, ultimele informaţii indică includerea în această categorie a Programului Operaţional Regional.

Patru programe operaţionale au fost întrerupte în vară de la finanţare. În urma unei misiuni de audit a Comisiei a fost luată decizia “presuspendării” finanţării celor trei programe amintite, iar pentru unul decizia va fi de reluare a plăţilor.

Procedura presuspendării este ultimul pas înainte suspendării programelor finanţate de UE. Guvernul va avea două-trei luni la dispoziţie pentru a pune în aplicare recomandările Comisiei, iar dacă nu face acest lucru programele vor fi suspendate, iar această suspendare poate dura un an şi chiar mai mult. Ar fi un lucru foarte grav, având în vedere că nu va mai exista timp suficient pentru cheltuirea banilor, drept urmare ei ar putea fi pierduţi.

Pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu şi el întrerupt de la finanţare în vară plăţile ar putea fi reluate.

Un alt Program, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU, 3,4 mld. euro) se află în procedură de presuspendare din luna august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO