Politică

Numărul cabinelor de vot la secţiile din străinătate ar putea fi suplimentat la turul II

Numărul cabinelor de vot la secţiile din străinătate...

Autor: Departamentul Politic

03.11.2014, 13:58 153

Măsurile vor fi dispuse marţi de Biroul Electoral Central (BEC) şi vor viza eventuala creştere a numărului cabinelor de vot şi suplimentarea personalului din secţiile de vot şi consulate, a anunţat premierul Victor Ponta, aflat la Ministerul de Externe.

Ponta a susţinut că procedura de vot "antifraudă", care presupune completarea tuturor datelor şi un timp mediu de 6-7 minute, este cea care a îngreunat votul pe finalul zilei în oraşe precum Paris, Londra, Munchen, Berlin, Viena şi în unele secţii din Republica Moldova.

Premierul a mai anunţat că ambasadorii şi consulii României, precum şi preşedinţii secţilor de votare din Franţa, Germania, Marea Britanie, Austria şi Moldova vor fi convocaţi vineri la Bucureşti, pentru un instructaj legat de noile decizii ale BEC.

"Până vineri, i-am cerut ministrului (de Externe) şi echipei de conducere ca, dacă se constată - şi cred că se vor constata activităţi necorespunzătoare - să îi înlocuiască imediat pe preşedinţii secţiilor de vot şi să asigure tot personalul necesar pentru ca ceea ce nu a funcţionat ieri să funcţioneze ireproşabil în ziua de 16. De asemenea, vom pune la dispoziţia ministerului Afacerilor Externe tot ce au nevoie logistic şi financiar pentru ca activitatea în aceste secţii de vot să poată suplini lipsa reprezentanţilor partidelor politice care, conform legii, ar trebui să fie acolo", a spus Ponta.

El a mai susţinut că "pe 16 noiembrie, niciun cetăţean român care vrea să voteze nu va rămâne în afara secţiei de vot".

"Pe 16 seara, dacă va exista un singur cetăţean român în diaspora care vrea să voteze şi nu poate, da, toată echipa de conducere îşi va asuma reponsabilitatea. Însă eu cred că în urma măsurilor pe care BEC le poate dispune, mâine, vom avea în 16 noiembrie un vot, ca şi în Romania, de altfel, fără niciun fel de probleme", a mai spus Ponta, răspunzând unei întrebări.

Românii din străinătate au ieşit, duminică, în număr record la vot, însă în mai multe capitale europene cozile au fost uriaşe, iar oamenii au protestat faţă de închiderea porţilor în faţa celor care nu au mai putut vota.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut demisia miniştrilor Titus Corlăţean şi Bogdan Stanoevici. La fel şi aproximativ 200 de persoane care au protestat la MAE, duminică seară, faţă de organizarea alegerilor în străinătate, însă vicepremierul Liviu Dragnea a apreciat că activitatea Ministerului de Externe este una foarte bună, el arătând că MAE nu poate fi învinovăţit cu nimic pentru modul în care s-a desfăşurat procesul electoral în diaspora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO