• Leu / EUR4.7612
  • Leu / GBP5.3976
  • Leu / USD4.2560
Politică

O nouă încercare: PSD pregăteşte noile propuneri pentru ministerul Dezvoltării şi ministerul Transporturilor

O nouă încercare: PSD pregăteşte noile propuneri pentru ministerul Dezvoltării şi ministerul Transporturilor

Autor: Ana Petrescu, Mediafax

17 feb 2019 383

Social-democraţii urmează să stabilească, săptămâna viitoare, noile propuneri pentru portofoliile Dezvoltare şi Transporturi, după ce Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici şi-au retras candidatura, în contextul refuzurilor repetate ale preşedintelui Klaus Iohanis de a-i numi în funcţii pe cei doi. 

Astfel, liderii PSD se vor reuni, zilele următoare, într-o şedinţă a Comitetului Executiv, unde alături de premierul Viorica Dăncilă, vor decide asupra noilor propuneri pentru cele două ministere, potrivit unui anunţ făcut de ministrul interimar al Transporturilor, Rovana Plumb.

Reuniunea CEx, de săptămâna viitoare, a fost confirmată, pentru MEDIAFAX, şi de Victor Negrescu, fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene.

Decizia PSD urmează să fie luată după ce Olguţa Vasilescu a anunţat, marţi, că îşi retrage candidatura pentru funcţia de vicepremier şi ministru al Dezvoltării, în urma refuzului lui Klaus Iohannis de a o numi.

La patru zile distanţă şi Mircea Drăghici a spus că îşi va retrage candidatura pentru portofoliul Transporturi, în contextul în care şeful statului nu a dat niciun răspuns în legătură cu nominalizarea sa în funcţie.

Cei doi social-democraţi au fost propuşi pentru portofoliile Dezvoltare şi Transporturi, încă de la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, în urma unei decizii luate în CEx al PSD.

Din cauza lipsei unui răspuns de la Cotroceni asupra celor două nominalizări, premierul Viorica Dăncilă a sesizat CCR cu un conflict juridic între Guvern şi Preşedinţie, reclamând „analiza prelungită” a lui Klaus Iohannis în luarea deciziei.

Curtea Constituţională a admis conflictul, pe 19 decembrie, aratând că şeful statului este obligat să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcţii de ministru şi să răspundă motivat legat de numirile noilor miniştri.

De abia pe 4 ianuarie preşedintele Iohannis a semnat decretele de revocare pentru Paul Stănescu din funcţia de ministru al Dezvoltării şi a lui Lucian Şova de la portofoliul Transporturi. Cu toate acestea, Iohannis a anunţat că va respinge cele două propuneri, cea a Olguţei Vasilescu şi a lui Mircea Drăghici, în Guvern.

În schimb, şeful statului i-a numit, pe 7 ianuarie, miniştrii interimari la Dezvoltare şi Transporturi pe Eugen Teodorovici şi Rovana Plumb.

Din acest motiv, premierul Dăncilă i-a scris preşedintelui Iohannis pentru a reitera că îşi menţine nominalizările făcute pentru cele două ministere.

În replică, preşedintele i-a transmis o scrisoarea şefului Executivului, pe 17 ianuarie, în care şi-a argumentat refuzul numirii lui Vasilescu şi Drăghici. Iohannis a precizat că documentaţia pentru cei doi este incompletă.

Pe de altă parte, pe 21 ianuarie, Dăncilă i-a cerut din nou lui Iohannis să îi numească pe cei doi social-democraţi la ministere. Ea a precizat că are „dreptul exclusiv să aleg miniştrii din echipa mea”.

Pe 7 februarie, Klaus Iohannis a anunţat că o refuză din nou pe Olguţa Vasilescu la Dezvoltare, motivând că aceasta nu are pregătirea necesară pentru funcţie. Şeful statului i-a solicitat premierului să facă o altă propunere pentru vicepremier şi Dezvoltare. Preşedintele a mai argumentat că Vasilescu a făcut afirmaţii controversate, acuzând că aceasta a făcut presiuni asupra justiţiei. În schimb, Iohannis nu a dat niciun răspuns cu privire la Mircea Drăghici, propus la Transporturi.

La rândul ei, Viorica Dăncilă a declarat că i se pare incredibil ce îi reproşează preşedintele Olguţei Vasilescu, acuzând-ul pe Iohannis că face din nou tot posibilul ca să blocheze activitatea Guvernului. Premierul a adăugat că o decizie va fi luată în coaliţie legat de noi nominalizări la cele două ministere.

Între timp, săptămâna aceasta Vasilescu şi Drăghici au anunţat că îşi retrag candidaturile pentru cele două ministere.

Ministerele Dezvoltării şi Transporturilor nu au miniştri plini de la finalul anului precedent, iar interimatul la acestea expiră pe 20 februarie.

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7612
Diferență: 0,0231
Ieri: 4.7601
Azi: 4.2560
Diferență: -0,4561
Ieri: 4.2755
Azi: 5.3976
Diferență: -0,1073
Ieri: 5.4034
Azi: 4.2429
Diferență: 0,1558
Ieri: 4.2363