Politică

O treime din parlamentarii liberali cer intoarcerea lui Stolojan

O treime din parlamentarii liberali cer intoarcerea lui Stolojan

Theodor Stolojan, recent exclus din PNL: Revenirea mea este posibila doar daca vom avea garantia ca principiile si valorile vor fi respectate.

10.11.2006, 19:19 14

Situatia se complica in PNL. Un numar de 30 de parlamentari liberali (o treime din numarul lor total) cer reintoarcerea in partid a lui Theodor Stolojan. El afirma ca va reveni doar in momentul in care va avea garantia ca valorile liberale vor fi respectate in partid, lucru care nu ar fi posibil sub mandatul lui Calin Popescu-Tariceanu.
In fruntea listei celor care cer intoarcerea lui Stolojan se afla ministrul agriculturii Gheorghe Flutur care a declarat ca excluderea fostului lider "nu a fost o solutie corecta". Tariceanu nu a comentat pana la inchiderea editiei.
Un numar de 10 senatori, 20 de deputati, trei presedinti de filiale si doi primari au semnat ieri un apel pentru intoarcerea lui Stolojan in partid, pe care il numesc "liberalul cu cea mai mare credibilitate". Intre semnatari se numara ministrul Gheorghe Flutur, senatorii Ionut Popescu si Adrian Cioroianu. In afara listei acestora li s-a adaugat senatorul Dan Sabau. Asta face ca, din totalul de 29 de senatori liberali, 12 sa ceara intoarcerea lui Stolojan. PNL are 67 de deputati si 20 de senatori.
Cei care il sprijina insa pe Tariceanu nuanteaza insa lucrurile. Ei afirma ca una este sa ceri intoarcerea lui Stolojan si alta sa-i sustii platforma pe care a lansat-o in urma cu aproape o luna, acesta fiind motivul excluderii sale. Platforma, care vizeaza o asa-numita federalizare a fortelor de dreapta, a fost privita de actuala conducere drept un atac la adresa PNL, drept urmare cei care au sustinut-o - in primul rand Theodor Stolojan si Valeriu Stoica - au fost exclusi din partid.
In mai multe judete au fost constituite grupuri de sustinere a platformei Stolojan. Nu este insa foarte precis cati liberali sprijina, cu adevarat, aceasta platforma sau cati sustin doar intoarcerea lui Stolojan. Ieri liderul senatorilor Aliantei, Puiu Hasotti, a afirmat ca din 29 de senatori liberali doar trei sprijina documentul. Nici apelul semnat de cei 10 senatori si 20 de deputati nu vorbeste despre acest proiect, ci cere intoarcerea lui Stolojan, dar si a celor care au fost exclusi, pentru pastrarea unitatii PNL. Stolojan si Stoica nu au exclus, anterior, ipoteza de a-si forma un partid politic, lucru care ar putea presupune o scindare a PNL.
In documentul citat se arata ca PNL are nevoie de relansare atat in cadrul Aliantei D.A., cat si pe scena politica romaneasca: "Pentru aceasta, se impune refacerea echipei liberale puternice, care a adus PNL la guvernare, prin reintegrarea in structurile PNL a lui Theodor Stolojan, liberalul cu cea mai mare credibilitate publica".
La inceputul saptamanii Tariceanu declara ca este posibila intoarcerea lui Stolojan, daca el nu mai critica partidul. Insa raspunsul acestuia din urma nu lasa loc de interpretare. In mai multe interventii publice, dar si intr-un comunicat de presa, Stolojan a sustinut, pe rand, ca nu poate fi vorba despre o intoarcere atata vreme cat PNL nu-i accepta platforma pentru ca mai apoi sa spuna ca nu va reveni in PNL cata vreme nu are garantii puternice.
"Tin sa le multumesc colegilor liberali care au incredere in mine si care au semnat solicitarea de revenire a mea in partid, dar le cer sa inteleaga ca revenirea mea este posibila doar daca vom avea garantia ca principiile si valorile vor fi respectate. Or, din comportamentul lui Calin Popescu-Tariceanu si al actualei echipe de conducere a partidului nu se poate deduce, sub nicio forma, ca se poate da, acum sau in viitor, o astfel de garantie", sustine Stolojan intr-un comunicat.
Valeriu Stoica si deputatul Raluca Turcan, exclusi si ei din partid, au sustinut ca se vor intoarce doar daca Tariceanu si echipa sa vor pleca din fruntea PNL.
Insa presedintele PNL si-a gasit aparatori chiar si printre adversari. Primul dintre acestia este liderul deputatilor PNL, Crin Antonescu.
El a afirmat ca va demisiona de la sefia grupului deputatilor PNL, daca majoritatea va cere revenirea lui Stolojan in partid: "In calitate de lider de grup, trebuie sa va spun foarte clar ca, daca, teoretic, o majoritate a grupului parlamentar ar solicita un lucru rusinos de a incepe targuieli si negocieri cu Stolojan, in secunda urmatoare voi demisiona, pentru ca nu pot reprezenta un grup de asemenea calitate".
Apropiatii actualului lider liberal au croit alte scenarii. Deputatul PNL George Scutaru crede ca semnatarii apelului pentru unitatea PNL doresc sa se mentina cu orice pret la putere, opinand ca urmatorul pas al "platformistilor" va fi fuziunea neconditionata cu PD: "Domnul Stolojan are drept obiectiv nu intarirea PNL, ci transformarea sa intr-o anexa a unei megaconstructii politice prezidentiale. Din pacate, colegii care il sustin acum pe domnul Stolojan nu se gandesc ca urmatorul pas va fi fuziunea neconditionata cu PD".
In fata acestei situatii unii dintre liberali se gandesc la un congres extraordinar la care sa fie clarificate apele. Presedintele PNL Cluj, Marius Nicoara, a anuntat ca ii va convoca pe liberalii care au reinfiintat PNL din Transilvania si Banat dupa Revolutia din '89, pentru a discuta despre posibilitatea convocarii unui Congres Extraordinar al partidului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO