Politică

Oamenii de afaceri către noua putere: Aveţi mandatul, ce măsuri puneţi pe masă pentru relansarea economiei?

Oamenii de afaceri către noua putere: Aveţi mandatul, ce măsuri puneţi pe masă pentru relansarea economiei?
11.12.2012, 00:09 1696

Investiţi serios în infrastructură, nu mai creaţi dispute politice, micşoraţi aparatul guvernamental şi garantaţi stabilitate fiscală, cer reprezentanţii mediului de business.

Pe măsură ce Biroul Electoral Central (BEC) centralizează datele din judeţe, USL, marea alianţă câştigătoare a legislativelor de duminică, începe să vizeze şi chiar poate să ajungă acolo, anume să controleze două treimi din Parlament.

Analiştii financiar şi oamenii de afaceri atrag însă atenţia că urmează un an greu şi că euforia victoriei trebuie potolită.

"Acum că ştim cine ne va conduce în următorii patru ani sper să vedem mai multă înţelepciune din partea politicienilor. Urmează un an dificil. Eu îmi doresc din partea noului guvern ce îmi doream şi înainte: investiţii în infrastructură, dat fiind că avem un business în transport, predictabilitate fiscală. Sper ca noul guvern să facă un plan de acţiune de care să se ţină, să fie mai înţelept", spune Adrian Mihai, unul dintre cei trei proprietari ai companiei FAN Courier.

Radu Enache, acţionarul majoritar al lanţului hotelier Continental Hotels, spune: "Printre priorităţi ar trebui să se numere investiţiile în infrastructură, stabilitatea fiscală, încurajarea capitalului autohton. (...) Turismul are nevoie să primească acel push pentru a reuşi să aibă o contribuţie mai mare în PIB-ul ţării. Bineînţeles că avem nevoie şi de promovare. Ministerul Turismului ar trebui să pună România pe harta destinaţiilor turistice".

După numărătoarea a 96% din voturi BEC a comunicat că USL are 58,6% la Cameră şi 60% la Senat, iar ARD are 16,5% la Cameră şi 16,7% la Senat. PPDD are în jur de 14% în ambele camere, iar UDMR a deşăşit cu puţin pragul electoral de 5%. Tradus în mandate, acest lucru poate duce USL la peste 2/3 din mandatele parlamentare.

Dată fiind diferenţa foarte mare de scor şi faptul că USL a câştigat, după datele parţiale toate colegiile din 25 de judeţe, având, potrivit secretarului general al PSD Liviu Dragnea cel puţin 346 de mandate asigurate, numărul de mandate în viitorul parlament va creşte spectaculos faţă de cele 452 de colegii electorale de senatori şi deputaţi câte au fost "scoase la concurs" în alegerile de duminică, asta pentru a "compensa" pierderile celorlalţi.

O putere covârşitoare, aşadar, care va da USL şi puterea de a modifica Constituţia fără ajutorul celorlalte partide. Viitorul guvern va avea o susţinere parlamentară nemaiîntâlnită din 1990 încoace. Desemnarea premierului, în astfel de condiţii, nu mai pare o problemă pentru USL. Preşedintele Traian Băsescu nu a comentat ieri rezultatele alegerilor. În schimb, Liviu Dragnea a susţinut că, dacă preşedintele îl va desemna "din prima" pe Victor Ponta drept premier, atunci va fi putea fi vorba de o coabitare serioasă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO