Politică

Oamenii de afaceri către politicieni: circ a fost destul. Să vedem şi pâinea

Oamenii de afaceri către politicieni: circ a fost destul. Să vedem şi pâinea
09.08.2012, 00:01 3458

Oamenii de afaceri, managerii şi pro­fesorii de economie continuă seria de mesaje la adresa clasei politice care nu găseşte o soluţie pentru a încheia criza politică, ţinând astfel captivă economia românească.

"Asistăm neputincioşi la acest spectacol politic. Încă din antichitate se spune: pâine şi circ. Circ a fost destul. Să vedem şi pâinea. Toată atenţia este acum pe aceste dispute politice care nu fac bine nimănui. Sunt destule de făcut. (...) Ar trebui să existe o preocupare pentru proiectul de buget pentru anul viitor, spre exemplu, să ştim cât se alocă pentru sănătate, educaţie, agricultură etc. Ar fi ceva firesc şi noi am avea mai mult spor. E greu să gândeşti pozitiv în business în astfel de situaţii", a spus Mihai Miron, care deţine retailerul şi distribuitorul de medicamente Ropharma, cu afa­ceri de aproximativ 90 mil. euro anul trecut.În opinia sa, ar fi benefică o măsură de neimpozitare a profitului.

O măsură similară a existat după '90, iar Miron spune că l-a determinat să investească şi să facă angajări.

Dragoş Anastasiu, proprietarul grupului din turism Eurolines, a transmis că de la politicieni are o singură aşteptare acum: să se potolească, să oprească toată nebunia pe care au provocat-o şi să înceapă să construiască ceva. "De distrus este uşor, ajunge! Politicienii să se aşeze la discuţie şi să înceapă să construiască ceva bun."

Cristian Cornea, directorul general al fabricii de ambalaje metalice Can Pack, cu afaceri de 70 de milioane de euro, spune: "Este absolut revoltător ce se întâmplă în România la nivel politic. Nu există din partea politicienilor niciun interes pentru soarta «supuşilor», le transmit să se apuce de ceva pentru ţara asta, să construiască o direcţie de dezvoltare. Este cazul ca poli­ticienii români să se apuce să facă ceva, în afară de scandal, "orice, numai să facă ceva.

Să pună în practică un pachet de măsuri concrete: e secetă mare în ţară, domeniul energetic e la pământ, ţara asta trebuie şi ea condusă. Parcă este o corporaţie necon­dusă", a spus Cornea.

Dan Pavel, fondatorul şi acţionarul majoritar al retailerului de încălţăminte şi accesorii Ben­venuti, afirmă că luptele politice din ultima perioadă au afectat direct businessul pe care îl conduce, în condiţiile în care plăţile sunt în euro, iar chiriile sunt şi ele calculate în moneda europeană.

"Instabilitatea de pe scena politică ne-a afectat businessul prin prisma deprecierii puternice a leului în raportul cu moneda euro. Pot spune că am fost afectaţi direct (businessul Benvenuti - n. red.), în con­textul în care furnizorii noştri sunt italieni, iar preţurile plătite de noi sunt în euro. De asemenea, chiriile sunt calculate tot în euro."

Omul de afaceri român spune totuşi că nu a simţit modificări în comportamentul de consum. El explică însă că turbulenţele de pe scena politică au apărut într-o perioadă în care magazinele aplică reduceri la produsele din colecţiile de primăvară-vară. În perioada reducerilor românii au un apetit crescut pentru achiziţii.

"Cu toate acestea, pot spune că tot ce ne dorim ca business este linişte pe scena politică şi schim­barea focusului pe econo­mie", spune Pavel.

Benvenuti, care deţine o reţea de 36 de magazine, a obţinut anul trecut o cifră de afaceri de 13 milioane de euro, cea mai mare din istoria companiei. În 2011 avansul afa­cerilor comparativ cu 2010 a fost de 16%, potrivit calculelor ZF.

În opinia profesorului Dumitru Miron, decanul Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), Guvernul tre­buie să se ocupe de gestionarea inteligentă şi corectă a echilibrelor macroeconomice prin elaborarea de strategii şi politici publice după rigorile din manualele de eco­nomie, nu a unor documente care au doar în titlu aceste cuvinte, dacă doreşte relansarea creşterii economice.

"Anul 2013 este imposibil de gestionat, creşterea economică este mult sub prognoze, atragerea de fonduri europene va rămâne în parametrii cu care ne-am obişnuit, iar seceta a făcut ca pierderile din PIB să fie de cel puţin 2%. În plus, la buget nu mai vin bani, trebuie să începem să plătim datoriile, iar costurile împrumuturilor pe piaţa in­ternaţională cresc, deci datoria publică va creşte fără să facem împrumuturi", a spus profesorul Miron.

El a explicat şi faptul că, din cauza deprecierii monedei na­ţionale, angajaţii din sectorul bugetar nu vor resimţi creşterea salariilor de 8% care urmează să fie făcută la finalul acestui an, pentru că aproape toată lumea are de plătit credite.

"Cea mai mare provocare a actualului Guvern este aceea de a-şi baza creşterile salariale pe care urmează să le facă exclusiv pe veniturile încasate în urma creşterii productivităţii muncii", a mai explicat Miron.

Dragoş Neacşu, preşedintele societăţii de administrare Erste Asset Management, cel mai mare administrator de fonduri de investiţii, spune că indiferent de sectorul economic în care activează, oamenii de afaceri îşi doresc predictibilitate de la acest Guvern şi continuarea politicilor publice.

"Oamenii de afaceri vor să vadă care sunt ideile economice ale acestui Guvern şi cum vor fi ele puse în aplicare. În ceea ce priveşte piaţa de capital, dincolo de anunţarea că statul va vinde un pachet de acţiuni la Transgaz până la mijlocul lunii septembrie, vrem să vedem cât de realizabilă este această ofertă de acţiuni, în condiţiile în care companiile de stat trebuia să aibă management privat. De asemenea, mediul privat trebuie să dialogheze mai des cu mediul politic şi nu doar o dată la patru ani sau atunci când vin partenerii finanţatori în vizită la Bucureşti", spune Neacşu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO