Politică

Oamenii de afaceri cer noii puteri reindustrializare, fonduri europene şi achiziţii publice de la companii româneşti

Oamenii de afaceri cer noii puteri reindustrializare, fonduri europene şi achiziţii publice de la companii româneşti
12.06.2012, 00:07 1702

Numărătoarea voturilor la alegerile locale de duminică a arătat că USL, alături de rezultatele obţi­nute independent de PSD şi PNL în ţară, acolo unde nu au candidat în alianţă, se duce spre scoruri electorale care nu au mai fost obţinute în 20 de ani de nicio structură politică.

Victoria USL - cu procente cuprinse între 60 şi 70% - consfinţeşte o înfrângere majoră a fostei guvernări salvată la nivel de onoare de victoria strânsă a fostului premier Emil Boc la Cluj, în vreme ce linia întâi a frontului greilor PDL, precum Gheorghe Flutur (candidat la preşedinţia CJ Suceava) a trebuit să se recunoască înfrântă. Noua putere admite că nu se aştepta la aşa ceva - a fost mai mult decât anticipau sondajele şi decât au sperat ei. Practic, culoarea roşu-galben acoperă aproape în­trea­ga ţară, iar voci din partea câştigătorului atrag atenţia asupra acestui succes.

"Sper ca USL să înveţe şi să nu înlocuiască faliţii lor cu alţi faliţi, corupţii lor cu alţi corupţi şi flămânzii lor cu alţi flămânzi", a afirmat ieri preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, fost şef al statului.

Legitimată de votul popular de la locale, noua putere se vede într-o poziţie favorabilă şi pentru legislativele din toamnă. Ce cred oamenii de afaceri despre aceste alegeri şi ce speră de la noua putere locală?

"Acum România are nevoie de la USL de stabilitate şi să creeze locuri de muncă", spune omul de afaceri George Copos, în vreme ce Constantin Toma, proprietarul grupului Romet Buzău, arată că, până acum, s-a discutat foarte puţin, la nivelul administraţiei locale despre angajamentele economice ale primarilor şi consiliilor judeţene. "Circa 90% din bugetul local vine de la firme şi înapoi nu se vede nimic. Ar trebui puse indicatoare spre firmele importante, iluminat stradal, curăţenie în aceste zone industriale. Ar trebui reindustrializată toată ţara şi accesate fonduri europene în acest sector. Până în toamnă nu mă aştept la nimic, dar trebuie făcut ceva şi pentru economie. Se crease acel consiliu consultativ pentru mediul de afaceri şi sunt multe idei bune care se pot pune în practică şi fără bani. Este bine să scăpăm de câinii aceştia de pe străzi, dar trebuie să facem ceva şi pentru economie, iar pentru mine economia înseamnă în primul rând industrie", arată el.

Valer Blidar (Astra Vagoane Călători) spune că speră ca noua putere să aibă altă politică de achiziţii publice şi să dea business şi firmelor româneşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO