• Leu / EUR4.9132
  • Leu / GBP5.8083
  • Leu / USD4.8027
Politică

Observatorii refuza sa monitorizeze al doilea tur prezidential

Observatorii refuza sa monitorizeze al doilea tur prezidential
30.11.2004, 00:00 13

Asociatia Pro Democratia a anuntat ieri ca nu va mai participa la monitorizarea celui de-al doilea scrutin al alegerilor prezidentiale. Pro Democratia acuza faptul ca legislatia care reglementeza desfasurarea alegerilor este prea permisiva, lucru care  a facut posibile aparitia unor nereguli si chiar fraude in alegerile legislative si primul tur al alegerilor prezidentiale de duminica.
PSD, prin vocea premierului desemnat in cazul in care Uniunea PSD+PUR fi declarata castigatoare, Mircea Geoana, a acuzat ieri Asociatia ca a dat dovada, in toata campania electorala, de partizanat politic.
"Daca acesta este un ONG independent, inseamna ca vorbim despre alt model de independenta", a spus Geoana. Pro Democratia a replicat afirmand ca aceste acuzati sunt fara fundament.
In ziua alegerilor, principalele formatiuni politice, PSD+PUR si PNL-PD s-au acuzat reciproc de orchestrarea unor nereguli la sectiile de votare. Au fost plangeri adresate inclusiv politiei. Alte sesizari, facute de cele doua blocuri politice, au privit continuarea campaniei electorale si dupa termenul limita impus de lege si incercarea de a influenta optiunile politice in timpul votului.
Alianta PNL-PD s-a intalnit ieri cu observatorii OSCE care au urmarit alegerile din Romania si le-a reclamat "naveta organizata de PSD cu votanti deplasati dintr-un oras in altul sau din orase catre comune", care ar fi votat de mai multe ori. PSD+PUR a spus ca nu exista probe in acest sens si i-a indrumat pe reclamanti sa sesizeze politia si parchetul.
Suspiciunea ca duminica au existat cetateni care au votat de mai multe ori apare si intr-un comunicat al Pro Democratia. Organizatia spune ca, intre doua si cinci procente dintre voturi, au fost afectate prin aceasta modalitate de frauda.
Pro Democratia spune ca de acest lucru se face vinovata intreaga clasa politica care a refuzat sa interzica, prin legea electorala, votul in afara localitatii de domiciliu, facand astfel posibil "votul turistic".
Din acest motiv, organizatia a anuntat ca isi retrage cei 3.300 de observatori pe care i-a avut in aceste alegeri. Lipsa de organizare, o slaba instruire a membrilor birourilor sectiilor de votare "dar, mai ales, o suspecta si ilegala implicare a unor reprezentanti ai autoritatilor locale" in desfasurarea procesului de votare sunt alte motive pentru care Pro Democratia a anuntat ca se retrage.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9132
Diferență: 0,1672
Ieri: 4.9050
Azi: 4.8027
Diferență: 0,2547
Ieri: 4.7905
Azi: 5.8083
Diferență: -0,0103
Ieri: 5.8089
Azi: 5.0576
Diferență: 0,5687
Ieri: 5.0290