Politică

Opozitia: Bugetul nu poate fi aprobat

22.10.2008, 19:38 18

Opozitia spune ca bugetul de stat si al asigurarilor sociale nu va fi votat in aceasta legislatura.

"Ceea ce face Guvernul acum nu este decat sa faca o poza. Bugetul nu poate fi aprobat, pentru ca toata lumea este in campanie electorala. Parlamentarii nu vor veni sa dezbata si sa aprobe bugetul. Pe de alta parte, trebuie reexaminati o serie de parametri in actualul context economic mondial", a declarat pentru ZF Theodor Stolojan, candidat pentru pozitia de prim-ministru din partea PD-L. El afirma ca a construi un buget pe o crestere de 6% in 2009 este cel putin imprudent, in conditiile in care economia lumii sufera.
La cresterea economica de 6% s-a referit si Mircea Geoana, presedintele PSD si candidat pentru pozitia de prim-ministru din partea social-democratilor atunci cand a decis sa reevalueze oferta de guvernare care se baza tot pe o crestere cu 6% a PIB. Geoana a cerut partidului un "plan B" care dupa propriile-i spuse va evalua in jos cresterea economica. De asemenea, liderul social-democrat a mai solicitat ca bugetul sa fie aprobat de viitorul Parlament, pentru ca, spune el, nu este normal ca actualul Legislativ la final de mandat sa decida pentru urmatorul guvern.
Potrivit lui Geoana, Romania este vulnerabila din punct de vedere al deficitului de cont cont curent, iar datoria externa a crescut de patru ori in ultimi patru ani.
Proiectul legii bugetului discutat ieri de Guvern nu cuprinde majorarile salariale aprobate de Parlament pentu profesori si acest lucru va fi un argument pentru care odata inaintat Legislativului, documentul sa fie amanat de la dezbateri. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ca nu va aplica legea declarata constitutionala de Curtea Constitutionala.
El i-a transmis ieri o scrisoare cu datele suplimentare solicitate de presedintele Traian Basescu privind impactul economic al majorarilor salariale in educatie, al cresterilor de pensii la grupele de munca I si II si al ajutoarelor pentru mame, toate masuri adoptate pe ultima suta de metri.
Seful Guvernului a spus intr-o emisiune a postului Antena 3 ca a purtat in ultimele zile o corespondenta cu seful statului pe aceasta tema.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO