Politică

Opoziţia lansează programul economic: propune reducerea CAS cu 5% si scăderea impozitului pe veniturile mici

USL propune cote de impozitare a veniturilor de 16, 12 şi 8%, dar menţine TVA la 24%. Vedeţi aici programul economic al USL

Autor: Florin Ciolac

27.05.2011, 13:55 948

Programul economic prezentat vineri de USL propune o impozitarediferenţiată a veniturilor, în trei trepte, de 8, 12 şi 16%,menţinerea pentru încă patru ani a TVA la 24% şi negocierea unuinou acord cu FMI, în 2013.

USL îşi propune înfiinţarea a cel puţin un milion de noi locuride muncă, măsurile prevăzute fiind reducerea CAS cu 5% pentruangajatori, reducerea integrală a plăţii CAS pentru un an de zilepentru angajatorii care creează noi locuri de muncă, scutirea deorice taxe pentru angajările în regim "part time", condiţionareaparticipării la licitaţii publice de existenţa a cel puţin 15%angajaţi sub vârsta de 25 de ani.

În plus, USL doreşte majorarea salariului minim pe economie la800 lei.

Descărcaţi de aici programuleconomic propus de USL (.pdf)

Programul economic al USL prevede un sistem de impozitare aveniturilor în trei trepte: 8% pentru veniturile de până la 800 leilunar, 12% pentru veniturile de la 800 la 1600 lei/lună şi 16%pentru veniturile de peste 1.600 lei lunar.

În ceea ce priveşte TVA, USL îşi propune să păstreze actualacotă de 24% pe durata întregului mandat de patru ani 2012-2016.

Există o excepţie, în ceea ce priveşte TVA aplicat la producţiade cereale, pâine, carne proaspătă, lapte şi legume proaspete, undedin 24% producătorii îşi vor putea deduce 15%.

Pentru stimularea sectorului privat, USL propune o Agenţiepentru programele naţionale de investiţii (după modelul ARIS),atragerea de investiţii din ţările emergente, capitalizareaFondului de Garantare pentru IMM-uri.

Alte măsuri conţinute de programul USL sunt capitalizarea CEX şiEXIMBANK. De asmeneea, USL a propus plafonarea împrumuturilorguvernamentale de pe piaţa internă, considerând că astfel băncilevor fi nevoite să dea drumul la creditare.

O altă măsură propusă de USL este înfiinţarea unui comitetparlamentar de monitorizare pentru creşterea transparenţeiutlizării banului public.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO