Politică

Opozitia pregateste o ploaie de motiuni pentru ministrii lui Tariceanu

Opozitia pregateste o ploaie de motiuni pentru ministrii lui Tariceanu

Mircea Geoana nu se lasa

23.02.2007, 19:51 19

Dupa ce Curtea Constitutionala a temperat elanul opozitiei in ceea ce priveste Legea Referendumului - prin care urmarea demiterea mai rapida a presedintelui Traian Basescu - si indepartarea ministrului justitiei Monica Macovei, PSD, PC si PRM au venit ieri cu o noua strategie, mai agresiva: o ploaie de motiuni indreptata impotriva membrilor Guvernului si boicotarea lucrarilor Parlamentului, in special atunci cand vor fi in discutie proiecte legate de Justitie.
Ministrul educatiei, Mihail Hardau (PD), este urmatoarea tinta, dupa Macovei, pe lista opozitiei, PSD intentionand sa depuna la Senat o motiune simpla impotriva sa, pentru care exista deja sprijin la PC. Liderul PSD Mircea Geoana si liderul PC Dan Voiculescu si-au sincronizat ieri mesajele, vorbind despre motiuni impotriva ministrilor din cabinetul lui Calin Popescu-Tariceanu, la o zi dupa ce Curtea Constitutionala a anuntat ca ministrul justitiei nu este obligat sa demisioneze, desi in Senat opozitia a reusit sa adopte o motiune simpla prin care ii cerea demisia.
"Respectam decizia Curtii Constitutionale, dar obligatia politica si morala de demisie sau demitere a ministrului Macovei ramane si dupa decizia Curtii Constitutionale", a spus Geoana. "Vom depune motiuni impotriva tuturor ministrilor incompetenti", a spus el, adaugand ca partidul va decide in privinta unei eventuale motiuni de cenzura impotriva Guvernului doar dupa ce premierul Calin Popescu-Tariceanu va prezenta in Parlament noua formula restructurata a cabinetului.
Dan Voiculescu a anuntat ca partidul sau va sustine orice motiune indreptata in privinta ministrilor PD, in vreme ce lideri ai PRM au anuntat ca senatorii formatiunii nu vor participa la dezbaterea legii privind Agentia Nationala de Integritate, proiect care a devenit sinonim cu numele ministrului justitiei.
Monica Macovei nu mai poate lucra cu Senatul, a spus ieri si presedintele acestei Camere Nicolae Vacaroiu (PSD), care a sugerat ca opozitia va face presiuni asupra premierului pentru a o demite. Reprezentanti ai celor trei partide parlamentare au vorbit in ultimele zile despre ipoteza declansarii unei greve parlamentare, care ar duce la o blocare a Legislativului. La Senat, nicio lege nu ar mai putea fi adoptata, intrucat aici opozitia are majoritate, dupa ce PC a parasit in decembrie coalitia la guvernare. Geoana a evitat sa se pronunte asupra grevei parlamentare, desi a spus ca PSD nu va accepta ca Macovei sa reprezinte Guvernul pe teme de justitie in Parlament.
"Din punctul nostru de vedere, este politic si moral demisionata de la Ministerul Justitiei", a adaugat el. El spune ca greva parlamentara nu ar fi utila, intrucat Legislativul trebuie sa legifereze si, eventual, sa adopte motiuni simple.
In aceeasi vreme, Geoana a anuntat ca PSD va accelera procedurile de suspendare ale presedintelui Traian Basescu, dupa ce Curtea Constitutionala a respins noile modificari la legea referendumului care ar fi usurat demiterea acestuia. Potrivit unor surse din partid, social-democratii iau in calcul renuntarea la comisia parlamentara de suspendare a lui Traian Basescu, asa-numita comisie Watergate ceruta de Geoana saptamana trecuta, astfel incat dezbaterea in Parlament a suspendarii presedintelui sa aiba loc cat mai repede.
Geoana a mai spus ca se impune regandirea sistemului parlamentar prin initierea unor dezbateri de lunga durata referitoare la echilibrul puterilor in stat.

Pasii Opozitiei in noua strategie

Ploaie de motiuni impotriva ministrilor, in special cei ai PD. Prima tinta este ministrul educatiei, Mihail Hardau
Fortarea demiterii ministrului justitiei Monica Macovei, inclusiv prin boicotarea dezbaterilor la proiectele din Justitie (blocarea legii ANI) si prin greva parlamentara
Accelerarea procedurilor parlamentare pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu, prin renuntarea la comisia "Watergate"
Depunerea unui motiuni de cenzura dupa prezentarea cabinetului restructurat in fata camerelor reunite ale Parlamentului
Regandirea sistemului parlamentar prin initierea unor dezbateri referitoare la echilibrul puterilor in stat pana in 2009

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO