• Leu / EUR4.9423
  • Leu / GBP5.8196
  • Leu / USD4.6194
Politică

Orban anunţă că analizează plafonarea preţului la medicamente, măşti şi dezinfectanţi

Orban anunţă că analizează plafonarea preţului la medicamente, măşti şi dezinfectanţi

Autor: Diana Grigore

15.03.2020, 19:11 124

Premierul Ludovic Orban a anunţat, prin videoconferinţă, că în decretul privind instituirea stării de urgenţă ar putea fi prevăzută plafonarea preţului la medicamente, măşti de protecţie sau dezinfectanţi.

„O altă măsură care sigur va fi luată este măsura de a limita creşterile preţurilor la medicamente şi la astfel de produse care sunt foarte căutate în momentul de faţă. Există această posibilitate de a plafona preţurile la anumite produse absolut necesare, cum sunt măşti, mănuşi, echipamente de protecţie, dezinfectanţi şi alte categorii de produse. Orice măsură care va fi inclusă în cadrul stării de urgenţă va fi una pe care noi o vom considera absolut necesară şi vom încerca să limităm la maximum eventualele drepturi şi libertăţi care să fie afectate în cadrul stării de urgenţă”, a spus Ludovic Orban, în cadrul unei videoconferinţe de presă.

Un alt efect al instituirii stării de urgenţă vizează facilitatea achiziţiei rapide a produselor din domeniul sănătăţii şi întărirea instituţiilor statului care se luptă cu epidemia de coronavirus.

„Se ştie că e o nevoie acută de materiale, de echipamente, de substanţe, de medicamente, echipamente de protecţie, pentru care există în momentul de faţă o dificultate foarte mare în obţinerea lor, din cauza cererii crescute din partea tuturor statelor. Avem nevoie de proceduri de achiziţii rapide, imediate, prin negociere directă de fiecare dată când avem posibilitatea de a încheia contracte prin care să obţinem astfel de produse, de echipamente, care sunt absolut necesare pentru funcţionarea întregului dispozitiv care se luptă împotriva acestui virus. De asemenea, avem nevoie de măsuri care să întărească toate instituţiile care sunt în prima linie a bătăliei. Întărirea direcţiilor de sănătate publică, întărirea tuturor structurilor din cadrul MAI, întărirea capacităţii spitalelor de a primi pacienţii şi de a proteja serviciile de sănătate absolut necesare”, a adăugat Orban.

Klaus Iohannis a anunţat că va decreta stare de urgenţă, începând de luni. Numărul cazurilor cu coronavirus în România a ajuns la 139.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9423
Diferență: 0,0121
Ieri: 4.9417
Azi: 4.6194
Diferență: -0,2031
Ieri: 4.6288
Azi: 5.8196
Diferență: 0,5008
Ieri: 5.7906
Azi: 4.8107
Diferență: 0,1082
Ieri: 4.8055