Politică

Orban îşi extinde tentaculele politice în Balcani ajutat de aliaţii oligarhi

Viktor Orban

Viktor Orban

Autor: Catalina Apostoiu

19.12.2018, 00:04 1037

Aflată multă vreme la mila forţelor geopolitice, Ungaria se luptă, sub conducerea lui Viktor Orban, să-şi creeze propria sferă de influenţă, scrie Bloomberg.

Pe plan local, puterea lui Orban este asigurată după trei victorii electorale consecutive şi cu un grup în creştere de lideri cu principii similare aflat de partea sa în UE. Neim­presionat deocamdată de protestele stradale din Budapesta, Orban îşi promovează brandul de politică iliberală la nivelul întregii regiuni a Balcanilor. În sprijinul său vin o întreagă serie de companii conduse de aliaţi cu gânduri de expansiune internaţională.

Alianţele politice şi acordurile de afaceri încheiate în diverse sectoare, de la media la construcţii şi bănci, îi conferă lui Orban un rol supradimensionat în cea mai volatilă regiune a Europei, unde interesele ruseşti, europene şi americane intră în coliziune, iar China şi Turcia caută de asemenea să obţină influenţă.

Macedonia, fosta republică iugoslavă ce reprezintă unul dintre terenurile de bătălie ale puterilor globale, se numără printre ţările unde influenţa ungară se resimte în modul cel mai direct.

Într-o altă ţară desprinsă din Iugoslavia, Slovenia, candidatul preferat al lui Orban, Janez Jansa, a câştigat cele mai multe voturi, dar a eşuat într-un final în a forma un guvern, expunând limitele influenţei ungare. Orban deţine în continuare o putere semnificativă în vestul Balcanilor, unde ţările nu s-au alăturat încă UE şi vor să se împrietenească cu o ţară membră.

Un ţel mai urgent al liderului ungar este să unească forţe care-i susţin retorica antiimigranţi pentru alegerile de anul viitor pentru Parlamentul European.

Balcanii reprezintă de multă vreme un teren de vânătoare pentru companiile ungare. Investiţiile având legătură cu anturajul lui Orban se adaugă legăturilor mai tradiţionale de business, care sunt de asemenea în expansiune.

Mai multe decizii politice ale lui Orban arată că acesta este dispus să meargă împotriva UE, mai ales dacă consideră că astfel susţine interesele propriei ţări sau ale Rusiei.

„Numitorul comun al influenţei lui Orban în Balcanii de vest şi în regiunea ECE nu este reprezentat de investiţii, ci de regimul iliberal, de care elitele politice sunt fascinate“, arată Faris Kocan, cercetător în cadrul Centrului pentru Relaţii Internaţionale din Ljubljana.

Guvernul şi aliaţii săi văd politica privind Balcanii drept un efort de asigurare a unei stabilităţi sporite prin integrare în UE şi relaţii comerciale, potrivit Annei Orosz, cercetător la Institutul pentru Afaceri Externe şi Comerţ din Budapesta, care aparţine unei fundaţii create de guvern.

Guvernul percepe regiunea drept „o linie de apărare“ pentru UE şi va face lobby pentru integrarea sa urgentă, anunţa ministrul ungar al afacerilor externe Peter Szijjarto.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO