Politică

Orban: Respingem orice corelare între rata de absorbţie actuală şi fondurile nerambursabile viitoare. Afectează doar România şi este inacceptabil

Orban: Respingem orice corelare între rata de absorbţie...

Autor: Iulian Anghel

20.11.2012, 18:33 213

Ministrul afacerilor europene Leonard Orban arată, la finalul discuţiilor Consiliului Afaceri Generale al Uniunii Europene (CAG) de la Bruxelles la care a participat astăzi, că prevederea din proiectul de buget al UE înaintată de preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy potrivit căreia alocările viitoare de fonduri vor fi făcute în corelare cu rata de absorbţie curentă, afectează doar România fiind, drept urmare inacceptabilă.

”Am respins orice fel de corelare între rata de absorbţie a fondurilor pentru politica de coeziune din perioada 2007-2011 şi viitoarele alocări pentru 2014-2020. Această legătură este prevăzută la paragraful 45 al documentului şi afectează doar România”, a spus Leonard Orban, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Europene.

Proiectul lui Rompuy care prevede tăieri în bugetul 2014-2020 de 75 mld. euro (din cele 1.033 mld. euro propuse de Comisia Europeană) dezavantajează direct România prin faptul că leagă alocările viitoare de fonduri de rata de absorbţie din exerciţiul financiar curent. Ţările care între 2007-2013 au o rată de absorbţie de sub 60% din media absorbţiei de la nivelul UE, pot primi majorări de fonduri comparativ cu exerciţiul financiar actual într-un procent de maximum 15%. La acest moment, rata de absorbţie a României pe fondurile de coeziune este de 9,7% (1,8 mld. euro din cele aproximativ 20 mld. euro) şi este greu de crezut că va ajunge la media europeană de 60%, ceea ce înseamnă că România va fi penalizată.

”Cea de a doua problemă majoră pe care am semnalat-o se referă la convergenţa plăţilor directe pentru agricultură, care este defavorabilă României în această propunere. Am pledat pentru nevoia unor alocări consistente pentru plăţile directe. Ţinând cont de nevoia crescândă de echitate între fermierii tuturor statelor membre, am susţinut menţinerea la patru ani a perioadei de tranziţie, de echilibrare a nivelului plăţilor directe - conform propunerii Comisiei Europene – şi nu creşterea acesteia la şase ani, aşa cum prefigurează preşedintele Van Rompuy”, a afirmat ministrul afacerilor europene, potrivit documentului citat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO