Politică

Ordonanţa de urgenţă 114, care introduce „taxa pe lăcomie” pentru bănci, a fost adoptată tacit în Senat

Ordonanţa de urgenţă 114, care introduce „taxa pe...

Autor: Diana Grigore, Mediafax

04.03.2019, 17:00 310

Senatul a adoptat, tacit, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 114/2018 care introduce măsuri fiscale, printre care se numără şi „taxa pe lăcomie” pentru bănci. Propunerea legislativă a trecut de Senat fără raportul Comisiei de buget.

Astfel, ordonanţa de urgenţă 114/20018 care introduce măsuri fiscale va fi dezbătută şi adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Termenul de adoptare tacită pentru OUG 114/2018 s-a împlinit vineri, 1 martie, iar Comisia pentru buget a Senatului a amânat dezbaterea şi adoptarea unui raport pentru proiect în şedinţa de marţi. Este a doua oară când Comisia pentru buget ia decizia să amâne discuţiile asupra proiectului. Solicitarea amânării în ultima şedinţă a venit din partea ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, care a motivat că au fost depuse multe amendamente, chiar şi cu câteva minute înainte de şedinţă.

Senatorii PNL şi USR au solicitat, în plenul de miercuri, prelungirea termenului de adoptare tacită a Ordonanţei, însă majoritatea parlamentară s-a opus. După refuzul PSD-ALDE, Opoziţia s-a retras din plen, şedinţa fiind sistată din lipsă de cvorum.

OUG 114/2018 privind implementarea unor măsuri fiscale a adus numeroase nemulţumiri din partea mai multor instituţii, dar şi companii. Printre nemulţumiţi se numără băncile, dar şi administraţiile locale.

Actul normativ a fost adoptat în luna decembrie de către Guvern, iar principalele prevederi sunt: Preţul la gaze şi energie electrică va fi plafonat pentru 3 ani de zile; impozitarea activelor băncilor dacă ROBOR este mai mare de 2%; mişcorarea comisionului fondului de pensii private de la 2,5 la 1% şi majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri.

În timp ce Senatul a adoptat tacit proiectul de aprobare a OUG 114, în plenul de luni al Camerei Deputaţilor a fost invitată Viorica Dăncilă la „Ora Premierul” de către grupul parlamentar al PNL pentru a da explicaţii despre măsurile actului normativ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO