Politică

Ordonanţa de urgenţă care permite traseismul politic al primarilor nu a trecut de Camera Deputaţilor

Ordonanţa de urgenţă care permite traseismul politic...

Autor: Emma Toader

17.09.2014, 13:08 1128

Ordonanţa de urgenţă 55/2014 care permite migraţia politică a aleşilor locali nu a trecut la vot în plenul Camerei Deputaţilor.

OUG 55/2014 a fost supusă votului final, în şedinţa de miercuri, însă nu a întrunit numărul necesar de voturi favorabile pentru a fi adoptată.

Astfel, s-au înregistrat 195 de voturi ”pentru”, 109 voturi ”împotrivă” şi 21 de abţineri.

”Ordonanţa nu a trecut”, a constatat preşedintele de şedinţă, Viorel Hrebenciuc.

Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată cu acest act normativ, Senatul fiind forul decizional.

Premierul Victor Ponta, care este şi deputat, a participat la vot.

Liderul deputaţilor PDL, Tinel Gheorghe, a spus că speră ca ordonanţa să fie respinsă de Senat pentru a nu avea posibilitatea de a o contesta la Curtea Constituţională, iar Marton Arpad (UDMR) a spus că ordonanţa este în vigoare până când Parlamentul se pronunţă.

”Nevotarea ordonanţei nu înseamnă respingerea ei, trebuie adoptată o lege de respingere a acestei orodonanţe”, a explicat deputatul UDMR.

Liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a mulţumit parlamentarilor care nu au fost timoraţi de prezenţa primului ministru.

Ordonanţa a fost criticată în timpul dezbaterilor de către reprezentanţii PNL, PDL şi ai PPDD, care au spus că votează împotriva ei, deoarece acest act normativ “deschide calea fraudării alegerilor”, este “o ticăloşie politică”, iar Parlamentul nu ar trebui să susţină traseismul politic.

“Practic, premierul Victor Ponta dă o ordonanţă pentru a crea un avantaj candidatului PSD Victor Ponta. Ordonanţa de urgenţă 55 este expresia fricii lui Victor Ponta. Şi de ceea ce îi este frică lui Victor Ponta, nu va scăpa!”, a spus George Scutaru (PNL).

“Pin această ordonanţă de urgenţă, Victor Ponta face terorism legislativ! Votaţi împotriva ordonanţei de fraudare a alegerilor şi arătaţi că nu sunteţi sclavi pe plantaţia baronilor locali!”, a precizat Valeria Schelean (PDL).

Şi deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru a precizat că PPDD va vota împotriva ordonanţei, arătând că “nici pe vremea lui Ceauşescu nimeni nu şi-a permis să facă atâtea furăciuni”. Ciuhodaru a mai spus că el a semnat şi va vota moţiunea de cenzură iniţiată de PDL şi PNL.

Ordonanţa a fost criticată şi de către deputatul independent Remus Cernea, care a spus că aceasta este “încă o lovitură aplicată sistemului electoral din România”.

Liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a apreciat, însă, că “aleşii locali nu sunt sclavi pe moşia cuiva ca să poată fi mutaţi de colo până colo”, ci ei trebuie “să poată opta”. El a arătat că abordarea legată de “furatul alegerilor” este o temă “fumată” şi a precizat că opoziţia are luni posibilitatea să dezbată moţiunea de cenzură, care este “un roman fluviu «În căutarea timpului pierdut»”.

OUG 55/2014 este în vigoare din 2 septembrie, când a fost publicată în Monitorul Oficial. Aceasta permite aleşilor locali ca, într-un termen de 45 de zile, să îşi schimbe partidul fără a-şi pierde mandatul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO