Politică

Parisul îndeamnă Executivul de la Bucureşti "să respecte statul de drept"

Parisul îndeamnă Executivul de la Bucureşti "să respecte statul de drept"

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

05.07.2012, 14:16 944

"Toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) sunt obligate să respecte atât valorile democratice şi statul de drept, cât şi echilibrul puterilor în cadrul instituţiilor lor", a declarat într-o conferinţă de presă Bernard Valero, purtătorul de cuvânt al ministerului, răspunzând unei întrebări despre lipsa de reacţie a Parisului faţă de evenimentele din România.

"Românilor le revine (rolul) să se pronunţe asupra procedurilor în curs", s-a limitat să precizeze purtătorul de cuvânt, pe această temă.

Parlamentul român a lansat joi dezbateri privind destituirea preşedintelui de centru-dreapta Traian Băsescu, acuzat de către majoritatea de centru-stânga că a "încălcat în mod grav (prevederile) Constituţiei", o procedură excepţională în România postcomunistă.

Şeful statului, care deţine din 2004 preşedinţia acestei ţări ce a aderat la Uniunea Europeană (UE) în urmă cu cinci ani, a respins aceste acuzaţii.

Guvernul şi Parlamentul au adoptat în ultimele zile o serie de decizii controversate, "la limita legalităţii", în opinia unor experţi şi reprezentanţi ai unor organizaţii nonguvernamentale (ONG), inclusiv destituirea preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi a Avocatului Poporului, dar şi modificarea legii privind Curtea Constituţională.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO