Politică

Parlamentul a aprobat bugetul Transporturilor de 6,46 miliarde de lei, în creştere cu 6,4% faţă de acest an

Parlamentul a aprobat bugetul Transporturilor de 6,46...

Autor: Andi Manciu

29.11.2013, 09:25 210

Bugetul Ministerului Transporturilor a fost aprobat, joi seară, în Comisiile parlamentare de buget, în cuantumul propus de Guvern, după dispute care au determinat supendarea discuţiilor timp de o oră, legate de un amendament al deputatului PNL Relu Fenechiu la care liberalul a renunţat în final.

Disensiunile au fost generate de un amendament susţinut de Fenechiu în cazul refacerii studiului de fezabilitate pentru Autostrada Iaşi – Târgu Mureş.

Preşedintele Comisiei de buget, Cosmin Nicula, a suspendat pentru aproximativ o oră lucrările celor două Comisii reunite pentru o pauză de consultări cu deputatul PNL Relu Fenechiu, ministrul Bugetului Liviu Voinea, secretarul de stat al Ministerului Finanţelor, Gheorghe Gherghina şi secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Manuel Donescu.

Deputatul PNL a susţinut la prezentarea amendamentului său că vizează refacerea studiului de fezabilitate pentru autostrada Iaşi – Târgu Mureş, deoarece studiul de fezabilitate realizat iniţial a ieşit la o valoare exagerată care ar putea fi redusă la jumătate.

"Eu propun ca tot în acest an să facem licitaţia şi să alocăm banii pentru asistenţa tehnică pentru elaborarea documentaţiei tehnico-economice în vederea realizării acestei autostrăzi. Documentaţia tehnico-economică are rolul de a pregăti parteneriatul public-privat pentru realizarea acestei autostrăzi, legea parteneriatului public-privat este în Camera Deputaţilor ca şi cameră decizională şi la anul cu siguranţă va fi operaţională, aşa încât în anul 2015 din cei 7 euro-cenţi pe care Guvernul i-a propus să-i utilizeze pentru dezvoltarea infrastructurii să începem construirea acestei autostrăzi", a spus Fenechiu.

El a menţionat că în forurile de conducere ale PNL s-a decis promovarea acestui amendament, susţinut public inclusiv de preşedintele partidului, Crin Antonescu.

Deputatul PNL a mai precizat că prin amendamentul propus nu se afectează cu nimic deficitul bugetului de stat.

Ulterior, ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, a anunţat că nu susţine amendamentul lui Fenechiu şi nu susţine "niciun amendament legat de Târgu-Mureş – Iaşi". El a afirmat că dezbaterea amendamentului ar încălca trei legi în vigoare, menţionând că în acestea se precizează că nu se pot aloca bani pentru studii de fezabilitate realizate deja în ultimii cinci ani.

Voinea a mai precizat că proiectul în cauză nu a fost considerat unul prioritar, întrucât ministrul Transporturilor nu a transmis Ministerului de Finanţe acest obiectiv de investiţii ca prioritar.

"Acest nou studiu de fezabilitate ar trebui să fie aprobat de unitatea de evaluare a investiţiilor publice din Ministerul Finanţelor. Ca urmare sunt trei texte clare de lege pe care această propunere le încalcă. Asta nu înseamnă că nu poate fi luat în discuţie, dar nu în acest moment şi nu în acest cadru", a mai spus Voinea.

La rândul său, în replică, Fenechiu a acuzat Guvernul de faptul că s-ar încălca normele democratice.

"A-mi spune mie un ministru, în Camera Deputaţilor, că bugetul îl face Guvernul şi nu Camera Deputaţilor mi se pare un grav atac la democraţia din această ţară (...) Sunt total de acord că nu se poate face un alt studiu de fezabilitate, de aceea eu propun doar o modificare a studiului de fezabilitate, care costă câte sute de mii de euro şi care sub nicio formă nu este interzis de niciun fel de lege (...) Nu ministrul Transporturilor, nu ministrul de Finanţe, ci Parlamentul decide unde se fac investiţiile românilor, să fie clar, pentru că altfel nu ar mai avea niciun sens să votăm ceva aici", a afirmat Fenechiu.

Amendamentul promovat de deputatul PNL prevedea: "Se alocă suma de 60.000 mii lei pentru finanţarea obiectivului de investiţii «Asistenţă tehnică pentru elaborarea documentaţiei tehnico-economice în vederea realizării autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş»". Ca sursă de finanţare, în amendament se preciza drept sursă de finanţare POS Transport şi fonduri bugetare.

În cele din urmă, Fenechiu a anunţat retragerea amendamentului. "Vrem să vedem imediat în prima zi de după legea bugetului că în anexa, în fişa proiectelor cu finanţare europeană va exista acest proiect", a susţinut deputatul PNL.

În final, bugetul Ministerului Transporturilor a fost aprobat în cuantumul propus de Guvern, respetiv de 6,46 miliarde de lei, în creştere cu 6,4% faţă de acest an.

Discuţiile pe tema bugetului vor continua vineri la Comisiile parlamentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO