Politică

Parlamentul mareste salariile profesorilor la finalul dezbaterii pe buget

Parlamentul mareste salariile profesorilor la finalul dezbaterii pe buget

Ministrul finantelor a acceptat realocari in cadrul ministerelor de peste 700 de milioane de euro

20.12.2007, 19:05 18

Plenul reunit al Senatului si al Camerei Deputatilor a aprobat ieri la dezbaterea proiectului de buget de stat pe anul 2008 alocarea a 752 de milioane de lei pentru cresterea cu 10% a salariilor personalului didactic de gradul II, definitivat si debutant, pentru suplimentarea burselor si pentru finantarea de baza a invatamantului superior.
Amendamentul avansat de PSD si adoptat de parlamentari se incadreaza la Anexa 5 a proiectului bugetului de stat pe anul 2008 privind sumele defalcate din TVA pentru finantarea cheltu-ielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor si Municipiului Bucuresti si prevede ca suma alocata pentru finantarea cheltuielilor de personal sa creasca de la 7.311 milioane de lei la 7.871 de milioane de lei, asigurandu-se cu precadere cresterea salariala a personalului didactic cu gradul II, definitivat si debutant, incepand cu 1 ianuarie 2008.
Parlamentul a finalizat ieri dezbaterile la bugetul de stat si la bugetul asigurarilor sociale. Votul final pentru bugetul general consolidat va fi dat astazi. Guvernul si-a asigurat majoritatea parlamentara pentru trecerea bugetului, dupa ce a acceptat unele amendamente ale opozitiei, in special ale PSD, privind realocarea unor fonduri importante in cadrul ministerelor. In total pana aseara fusesera realocate 2.338 de milioane de lei (peste 700 de milioane de euro) - realocarea fiind facuta in special spre zonele sociale, dupa cum a declarat pentru ZF Constantin Nita, coordonatorul programelor economice ale PSD.
Cea mai spectaculoasa mutare a fost cea de la Ministerul Educatiei. PSD au facut aceasta propunere de crestere a salariilor pentru personalul didactic de gradul II, iar ministrul educatiei, Cristian Adomnitei, a precizat ca si grupurile parlamentare ale PNL sunt de acord cu acest lucru
Ministrul finantelor, Varujan Vosganian, a sustinut ca propunerea PSD este rezonabila, precizand ca este vorba despre un transfer de sume in cadrul Ministerului Educatiei de 752 de milioane de lei, de la capitolul active fixe la capitolele salarii, burse si invatamantul superior. Astfel, din cele 752 de milioane de lei care vor fi transferate de la capitolul active fixe, 43 de milioane de lei vor fi date pentru suplimentarea burselor, 129 de milioane de lei pentru finantarea de baza a invatamantului superior, iar 560 de milioane de lei pentru cresterea, din 1 ianuarie 2008, cu 10% a salariilor personalului didactic de gradul II, definitivat si debutant.
Vosganian a mai acceptat ca bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale sa fie suplimentat cu suma de 450 de milioane de lei din fondul "Actiuni Generale" al Ministerului Economiei si Finantelor.
Anuntul de majorare a bugetului de stat al Ministerului Agriculturii a constituit raspunsul ministrului Vosganian la solicitarea facuta de Comisia de agricultura a Camerei Deputatilor, care cerea, intr-un amendament, majorarea bugetului Ministerului Agriculturii cu suma de 1.281.151.000 de lei.
Solicitarea Comisiei de agricultura din Camera Deputatilor avea drept motivatie faptul ca producatorii agricoli nu dispun de resurse materiale pentru infiintarea culturilor din primavara si toamna anului 2008.
Parlamentarii au respins insa prin votul majoritar asigurat de grupurile PNL si PSD suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor in vederea finalizarii magistralelor IV si V ale metroului, ceruta de PD. Aceste amendamente prevedeau suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor cu 175.121.000 de lei pentru finalizarea magistralei IV si cu 11.480.000 de lei pentru finalizarea elaborarii documentatiei si inceperea lucrarilor la magistrala V. Suplimentarea respinsa de parlamentari ar fi asigurat finalizarea in iulie 2008 a racordului Nicolae Grigorescu - linia de centura.
In propunerea avansata de Guvern, si care a ramas finala dupa respingerea celor doua amendamente ale PD, data programata pentru finalizarea magistralei IV este finalul anului 2012.
PSD a votat cot la cot cu PNL.

Principalele amendamente acceptate in legea bugetului
Cresterea cu 10% a salariilor profesorilor cu gradul doi, definitivat si debutanti - efort bugetar de 560 de milioane de lei
Suplimentarea sumelor pentru reechilibrarea bugetara la nivel local - efort bugetar de 500 de milioane de lei
Extinderea programului cornul si laptele la clasele cinci-opt - efort bugetar de 168 de milioane de lei
Bani de liceu (burse sociale) - efort bugetar de 50 de milioane de lei
Cresterea alocatiilor pentru copii de la 25 de lei lunar la 40 de lei lunar incepand cu primavara viitoare - efort bugetar de 290 de milioane de lei
Convertirea in bani a tichetelor CFR pentru pensionari - efort bugetar neprecizat, intrucat masura se aplica din 2009
Noi subventii agricole - efort bugetar de 45 de milioane de lei
Alte programe pentru biserici si scoli - efort bugetar de 63 de milioane de lei
Totalul realocarilor - 2.338 de milioane de lei (peste 700 de milioane de euro)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO