Politică

Parlamentul primeste cele mai multe critici in raportul Comisiei Europene

24.07.2008, 19:03 19

Cu toate acestea clauza de salvgardare nu va fi aplicata, dar monitorizarea va fi continuata, spune raportul.
Raportul este adresat Parlamentului European (PE) care il va analiza, la randu-i, iar ieri, in ziua aparitiei lui, eurodeputatul german Elmar Brok (PPE-DE, grupul popularilor europeni, cel mai mare din Parlament) a cerut Comisiei sa activeze clauzele de salvgardare pentru Romania si Bulgaria, considerand ca cele doua tari nu folosesc fondurile UE suficient de bine din cauza coruptiei.
De altfel, Joseph Daul, presedintele grupului PPE-DE din PE, a observat ca, pentru prima data intr-un raport al CE, Parlamentul Romaniei este aspru criticat din cauza blocarii investigatiilor asupra actualilor si fostilor ministri.
"Parlamentul nu se poate substitui sistemului judiciar, iar demnitarii, membri ai Parlamentului, nu trebuie sa se simta deasupra legii. Partidele politice de la putere nu pot continua sa blocheze progresul in aducerea demnitarilor corupti in fata legii. Sistemul judiciar este singurul responsabil pentru deciziile asupra condamnarilor de persoane, indiferent de pozitia lor sociala", a spus Joseph Daul, potrivit comunicatului grupului PPE-DE.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, spune insa ca raportele privind Romania si Bulgaria au rolul de a stimula cele doua tari sa accelereze reformele judiciare, sa combata coruptia si, in cazul Sofiei, infractionalitatea organizata, potrivit unui comunitat al sefului Comisiei.
Spre deosebire de alte situatii, rapoartele nu au mai fost prezentate de seful Executivului de la Bruxelles, ci de doi purtatori de cuvant.
"Aceste rapoarte sunt un test al realitatii si arata ca atat Guvernul bulgar, cat si cel roman trebuie sa accelereze eforturile in materie de justitie, coruptie si, in cazul Bulgariei, de criminalitate organizata."
Documentul critica fara menajamente Parlamentul Romaniei pe care il acuza ca a blocat cel putin 10 cazuri ale unor parlamentari si fosti ministri cercetati de DNA. Documentul critica de asemenea Consiliul Superior al Magistraturii si Justitia in general care nu este ferma atunci cand vine de rezolvarea propriilor probleme.
Reactionand la concluziile raportului, grupul parlamentar al PDS din PE a cerut ridicarea monitorizarii, intrucat s-ar ocupa excesiv de cazuri in care parlamentarii sunt acuzati de lucruri marunte (desi raportul nu da nume, este clar ca el se refera intre altele la cazurile Miron Mitrea si Adrian Nastase a caror cercetare de catre procurori a fost blocata in Parlament).
Presedintele PSD Mircea Geoana i-a acuzat ieri pe presedintele Traian Basescu si pe premierul Calin Popescu-Tariceanu ca au esuat in lupta anticoruptie. Premierul Tariceanu a apreciat insa ca formularile critice continute in raportul Comisiei Europene ajuta autoritatile romane sa identifice solutii pentru a rezolva problemele inca existente in justitie si cere partidelor sa adopte "un discurs constructiv" pentru realizarea angajamentelor in domeniu.
Intr-un mesaj transmis presei imediat dupa adoptarea de catre Comisia Europeana a rapoartelor de monitorizare privind Romania si Bulgaria, seful Guvernului afirma: "Suntem hotarati sa continuam politica de toleranta zero fata de cei care isi folosesc functia publica pentru a se imbogati. De aceea am actionat pentru ca Agentia Nationala de Integritate sa isi inceapa activitatea. Vrem ca fiecare cetatean sa simta ca in Romania justitia este corecta si mai eficienta. De aceea, am actionat pentru a elimina coruptia la nivel local, pentru a creste transparenta institutiilor publice, pentru a ii pedepsi pe functionarii care confunda buzunarul cetatenilor cu propriul buzunar", a spus Tariceanu.
Ministrul justitiei Catalin Predoiu a calificat documentul drept echitabil, afirmand ca minimalizarea cu orice pret a oricaror rezultate este contraproductiva.

Constatarile Comisiei Europene
Romania prezinta o imagine mixta. A instituit elementele fundamentale ale unui sistem care functioneaza. Fundatia este insa fragila, iar deciziile privind coruptia sunt extrem de politizate. In ciuda progreselor satisfacatoare in ceea ce priveste etapa de anchetare, Romania poate prezenta putine rezultate tangibile referitoare la combaterea coruptiei la nivel inalt.

DNA (Departamentul National Anticoruptie)
Desi Directia Nationala Anticoruptie (DNA) continua sa inregistreze frecvent rezultate pozitive in ceea ce priveste urmarirea penala a cazurilor de coruptie la nivel inalt, sentintele judecatoresti sunt in continuare indulgente si inconsecvente.

Parlamentul
Nu s-au inregistrat niciun progres real in zece cazuri-cheie in care sunt implicati fosti ministri. Acest lucru se datoreaza, pe de o parte, faptului ca Parlamentul a blocat urmarirea penala, iar pe de alta parte respingerii cazurilor de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a invalidat deciziile anterioare.
Numai condamnarile ferme si disuasive in cazurile la nivel inalt vor demonstra in mod convingator ca sistemul (juridic - n.n.) functioneaza.
Este important ca Parlamentul sa demonstreze un angajament neechivoc fata de eradicarea coruptiei la nivel inalt.
Eforturile DNA-ului de a continua anchetele in anumite cazuri importante au stagnat deoarece Parlamentul nu a recomandat demararea procedurilor judiciare.
Politizarea cazurilor de coruptie de catre Parlamentul Romaniei si incapacitatea sistemului judiciar de a pronunta sentinte in cazurile de coruptie la nivel inalt au diminuat perceptia opiniei publice asupra respectarii statului de drept.

Guvernul
Propunerile legislative, precum un nou Cod de procedura penala, si masurile anticoruptie, (...) nu sunt impulsionate indeajuns de catre guvern.
Guvernul a reusit sa redea un impuls reformei si sa reinstaureze o stabilitate relativa a cadrului juridic si institutional de combatere a coruptiei.
Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)
Desi rolul CSM este bine stabilit, acesta nu si-a exercitat inca in totalitate mandatul in mod consecvent, in special in ceea ce priveste anchetele proactive in cazurile disciplinare.
CSM este lent in ceea ce priveste deciziile privind managementul si deciziile disciplinare. De multe ori, sanctiunile pe care le impune sunt minore.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO