Politică

Partidele contabilizeaza voturile pentru suspendarea lui Basescu

Partidele contabilizeaza voturile pentru suspendarea lui Basescu

In Parlament, majoritatea pentru suspendarea presedintelui este fluctuanta

17.04.2007, 19:46 10

Parlamentarii liberali vor avea astazi o intalnire cu presedintele partidului Calin Popescu-Tariceanu, in care vor decide daca vor vota sau pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu.
Voturile PNL la propunerea PSD privind suspendarea presedintelui sunt decisive, in contextul in care cele trei formatiuni de opozitie adversare presedintelui - PSD, PC si PRM - detin 228 dintre cele 235 de voturi necesare. Matematic, pentru suspendarea presedintelui, ar mai fi fost nevoie de inca
7 voturi, insa PRM a transmis mesaje contradictorii in ultimele zile. PD si PLD, celelalte formatiuni de opozitie, vor vota impotriva suspendarii presedintelui Basescu.
Motivatia Curtii Constitutionale la avizul negativ pe care l-a dat asupra demersului privind suspendarea presedintelui este asteptata in aceste zile, sedinta Parlamentului in care se va decide soarta lui Basescu urmand sa fie organizata in 24 de ore de la publicarea argumentelor in Monitorul Oficial.
Presedintele a anuntat ca va demisiona daca Parlamentul il va suspenda, iar potrivit unor informatii venite dinspre Administratia Prezidentiala, strategia de campanie electorala a lui Traian Basescu este deja finalizata.
PNL a primit ieri binecuvantarea liberalilor europeni pentru a vota suspendarea presedintelui, dupa ce liderul grupului ALDE (liberal) din Parlamentul European, Graham Watson, a declarat, ieri, la Bucuresti ca eventuala suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu nu ar periclita succesul integrarii europene a Romaniei.
"Ceea ce se petrece in Romania este o consecinta logica a tensiunilor dintre presedinte si premier. S-a format un guvern fara PD si exista un proces in curs de suspendare a presedintelui despre care cred ca nu ar periclita succesul integrarii", a declarat Watson, la finalul unei reuniuni in care conducerea ALDE a discutat cu liberalii din Romania despre actuala criza politica.
El a adaugat ca, de curand, a existat in Lituania un proces asemanator care insa nu a pus in pericol succesul acelei tari. "In fond, este un aspect de politica interna", a mai spus Graham Watson. Liderul PNL Calin Popescu-Tariceanu a adoptat un ton rezervat si a vorbit despre impactul crizei politice asupra alegerilor europene, pe care le-a amanat pentru toamna. Perioada de criza politica "s-a cam lungit" si ar putea sa afecteze alegerile pentru Parlamentul European, din toamna, a spus premierul. Fie ca lucrurile vor fi decise pentru suspendare, fie pentru a nu fi suspendat, sper ca dupa votul Parlamentului scena politica sa fie degajata de disputa inutila, a adaugat el.
In aceeasi vreme social-democratii, initiatorii suspendarii, au avut ieri propriile dezbateri interne despre modul in care vor vota, dupa ce in presa au aparut speculatii privind pasi inapoi pe care i-ar fi facut conducerea partidului, dupa ce Basescu a anuntat ca va demisiona.
Potrivit liderului social-democrat, Mircea Geoana, parlamentarii social-democrati vor vota in bloc pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu.
Geoana a admis ca au existat voci, in cadrul conducerii partidului, care au sustinut ca suspendarea presedintelui ar fi "inoportuna" in actualul context creat de anuntul lui Traian Basescu referitor la demisia sa daca va fi suspendat de Parlament.
Liderul PSD a spus ca astfel de opinii, impotriva suspendarii lui Basescu, au existat si la intalnirea restransa a conducerii PSD de duminica seara, si in cadrul Biroului Permanent National de ieri. "Va asigur ca nu avem niciun fel de deget incrucisat nici in pantofi, nici sub manecile hainelor", a mai spus el, chestionat de jurnalisti cu privire la sinceritatea intentiei PSD de a-l suspenda pe presedinte.
Mai multi dintre liderii PSD au apreciat duminica seara ca sansele ca Basescu sa fie suspendat sunt reduse, cei mai multi indicand ca argument "ezitarile" PRM in ceea ce priveste un vot al parlamentarilor acestui partid pentru suspendarea din functie a presedintelui, spun surse din partid. In opinia unora dintre liderii social-democrati, afirmatia riscanta a presedintelui Basescu cu privire la demisia sa in cazul in care va fi suspendat de Parlament s-ar fi bazat tocmai pe siguranta ca parlamentarii PRM nu vor vota pentru suspendare.
De asemenea, conducerea PSD se astepta ca dintre parlamentarii PNL doar o mica parte sa voteze pentru suspendarea lui Basescu, ceea ce ar face greu de obtinut numarul minim de voturi, 235, necesare suspendarii presedintelui.
Pe de alta parte, desi nu s-au pronuntat explicit impotriva suspendarii lui Basescu, unii dintre liderii PSD, printre care si cei apartinand grupului de la Cluj, au sugerat ca partidul ar avea, electoral, de pierdut in urma unei eventuale suspendari si a demisiei lui Basescu, au aratat sursele citate.
In cazul in care Basescu va fi suspendat si va demisiona din functia de presedinte, Geoana va fi cel mai probabil candidatul PSD la alegerile prezindetiale anticipate. Mircea Geoana a afirmat ieri ca, daca va fi mentinut actualul sistemul constitutional, prin care sefului statului i se confera atributii destul de semnificative in plan executiv, atunci el si partidul pe care il conduce nu vor avea nicio ezitare de a arunca in cursa prezidentiala liderul cel mai bine plasat in sondaje. Geoana a precizat ca, la ora actuala, conform sondajelor, el este, dintre liderii PSD, cel mai bine plasat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO