Politică

Partidele isi revizuiesc ofertele economice ca urmare a crizei

08.10.2008, 18:27 15

Prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan spune ca programul de guvernare al partidului va fi ajustat in functie de situatie si de "prostiile pe care le face actualul guvern", care, in opinia lui Stolojan, a scapat lucrurile din mana.

PD-L este singurul dintre cele trei partide care au prezentat in program un proiect de buget multianual, 2009-2012, in care se prevede, de pilda, ca veniturile bugetului general consolidat va reprezenta, in 2009, 33,5% din PIB, fata de 32,2%, cat este prognozat anul acesta. Mai este posibil asa ceva in noua situatie? "Am decis sa ajustam proiectiile bugetare in functie de situatia internationala si de greselile pe care le face Guvernul si sa cautam in 2009 sa corectam aceste lucruri. In primul rand am decis sa reexaminam tot sistemul public in functie de modul in care acesta raspunde nevoilor economiei si nevoilor sociale si sa eliminam aceste institutii, daca ele nu corespund criteriului de mai sus, realocandu-le banii", spune Stolojan.
PD-L are in programul actual cresterea capitalizarii bursiere cu 30% in urmatorii ani si listarea a 10% din societatile detinute de stat. Mai este posibil?
"Daca bursa ajunge la zero, iar Tariceanu spune ca acest lucru nu constituie o problema, noi putem sa realizam imediat ce se spune in programul nostru. Vom realiza acest procent de 10% cu noi listari si poate il crestem. Dar eu as vrea sa spun tuturor celor care acum plang pe la televizor situatia capitalului romanesc ca au facut bani de pe urma acestui capital. Daca spun ca le pasa, sa vina acum sa faca ceea ce in SUA se numeste patriotism profitabil. Adica sa intre la cumparare acum si sa invioreze bursa, pentru ca pe bursa exista companii foarte bune", afirma Stolojan.
PSD si-a intrunit ieri departamentele economic-financiare, iar presedintele partidului, Mircea Geoana, a declarat ca a dispus crearea unei "alternative" la programul de guvernare pe care PSD l-a lansat deja, respectiv conturarea unui "Plan B" care sa aiba ca baza de calcul o crestere economica moderata, sub procentul de 6%.
Liderul PSD a aratat ca programul de guvernare al PSD, care este deja facut public, a fost construit pe un scenariu de 6% crestere medie a PIB pe an in urmatorii patru ani. El a aratat ca "Planul B" al programului de guvernare se impune pentru ca exista si un risc de contaminare a economiei romanesti din cauza crizei externe si a lipsei de capacitate de gestionare a presiunii sociale de catre actualul guvern.
Desi nu s-a intalnit pentru a-si reajusta programul de guvernare, liberalii au aceasta tinta, iar una dintre masurile posibile a fost anuntata deja de ministrul finantelor Varujan Vosganian, coordonatorul programului economic al PNL. Este vorba despre eliminarea impozitelor pentru castigurile bursiere, lucru care nu era anticipat in oferta de guvernare a partidului.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO