Politică

Partidul apropiat lui Basescu si cel al lui Becali l-au lasat pe Oprescu fara majoritate in Consiliu

Partidul apropiat lui Basescu si cel al lui Becali l-au lasat pe Oprescu fara majoritate in Consiliu

Pentru detalii vezi documentul atasat

18.06.2008, 19:09 69

Partidul Democrat-Liberal (PD-L), cu cei 24 de consilieri generali (din totalul de 55) si PNG-CD (partidul lui George Becali) cu cei patru consilieri pot forma majoritatea in Consiliu - 28 de consilieri. O alianta in Consiliu intre PSD (16 mandate de consilieri generali), PNL (opt mandate) si PRM (trei mandate) va avea cu un vot sub alianta dintre PD-L si PNG-CD.
Potrivit legii alegerilor locale, Oprescu nu si-a putut inscrie o lista de consilieri, pentru ca doar partidele au acest drept (nu pot exista candidaturi independente pentru consilieri). In aceasta situatie, Oprescu nu se poate baza decat pe consilierii partidelor care au intrat in CGMB si este aici vorba, in primul rand, de PSD care, desi a refuzat sa-l inscrie pe noul primar in cursa partidului pentru Primaria Generala, a anuntat ulterior ca il va sprijini. Suport ar mai putea primi noul primar si de la PNL.
De altfel, Oprescu s-a intalnit, ieri, la Palatul Victoria cu premierul Calin Popescu-Tariceanu, calificand discutia avuta cu seful Executivului drept una informala, referitoare la modul in care guvernarea centrala poate sprijini proiectele municipalitatii.
In viitor situatia ar putea semana cu cea din 2000, cand primarul de atunci, actualul sef al statului, Traian Basescu, s-a lovit de un consiliu ostil. Atunci PSD domina Consiliul General, avand 28 de consilieri. CDR avea 10, PD (actualul PD-L) opt, PRM, cinci, iar PNL, patru. Coalitia CDR, PD si PNL nu a putut face nimic in fata majoritatii PSD (sprijinit uneori de PRM).
A existat o intreaga disputa intinsa pe cativa ani in legatura cu hotararile pe care Consiliul le lua, hotarari care apoi erau atacate de primarul general in contencios administrativ.
In ianuarie 2002, Guvernul Adrian Nastase a dizolvat Consiliul General (dupa ce, in prealabil, ii redusese atributiile primarului general), dar lucrurile au trenat, iar alegerile pentru Consiliu au fost organizate la termen, in 2004.
Majoritatea in Consiliu este extrem de importanta, intrucat, potrivit legii administratiei publice locale, primarul general nu poate face nimic practic fara acordul consilierilor. Primarul general are nevoie de consilieri pentru votarea bugetului, pentru repartitia locuintelor sociale sau pentru aprobarea Planului Urbanistic General.
Exista doua tipuri de hotarari de consiliu: unele mai putin importante, care pot fi aprobate prin majoritate simpla (28 de voturi), iar unele mai complexe pentru care trebuie o majoritate absoluta (37 de voturi). Or, dupa cum se vede, Oprescu nu are, in acest moment, in Consiliu nici macar o majoritate simpla. Are in schimb o promisiune palida de la Adrian Videanu, actualul edil si prim-vicepresedinte al PD-L, anume ca va fi sprijinit daca va lucra "in interesul bucurestenilor".
Dar cu ce pret? Candidatul perdant al PD-L, Vasile Blaga, a avertizat recent ca in Bucuresti niciun copac nu va fi putea fi plantat fara acordul PD-L (partid care are o treime din consilieri). Regula majoritatii in Consiliu este valabila si la sectoare, cu aceleasi consecinte.
Cine sunt totusi acesti consilieri care au practic forta unor parlamentari sau a unor ministri locali? Multi sunt necunoscuti, despre altii se stie cate ceva.
Primul pe lista PD-L este chiar Vasile Blaga, intrucat legea permite aceasta inscriere pe doua liste (primarie si consiliu). Cel de-al doilea este Liviu Negoita, primarul sectorul trei. Pe locul al treilea este Razvan Murgeanu, care, dupa intelegerea dintre PD-L si PNG, va ajunge viceprimar. Blaga a anuntat ca nu va ramane consilier, iar Negoita paraseste automat aceasta pozitie. Despre ceilalti consilieri ai PD-L se stiu putine lucruri. Se stie, de pilda, ca Vasile Gherasim a fost primar al PSD in sectorul 1. Mircea Raicu este varul fostului deputat PD Romeo Raicu si director la REBU. Raicu a fost ales consilier atat la CGMB, cat si la sectorul patru. Ce se mai stie este ca varul sau, fostul deputat, este cel care taie si spanzura in filiala partidului din sectorul patru. Un alt consilier al PD-L, Horatiu Florin Tica, a fost director pentru relatii publice in Primaria Generala.
La PNL, fostul viceprimar general (2004-2007) si fostul candidat la Primaria Generala Ludovic Orban, actualul ministru al transporturilor, nu a condus lista de consilieri, cum se intampla de obicei. Pe primul loc s-a aflat insa un apropiat al sau, Dan Meran, seful filialei liberale a sectorului cinci si consilier municipal de patru ani.
Robert Grigorescu, care a castigat un mandat de consilier general, este director in Primaria sectorului 1. Gabriel Tanase este un om de afaceri si un apropiat al lui Ludovic Orban. Sorin Paliga, fost primar taranist al sectorului trei, a ratat intrarea in CGMB, intrucat s-a aflat doar pe pozitia a zecea, iar PNL nu a obtinut decat opt consilieri.
La PSD, capul listei este candidatul perdant la Primaria Generala Cristian Diaconescu. Acesta nu va ramane insa consilier, anuntand ca prefera Parlamentul si va candida, asadar, la alegerile generale. Al doilea pe lista la PSD a fost Marian Vanghelie, primarul sectorului cinci, care a castigat un al treilea mandat. Nici el nu va ramane, asadar, consilier general. Minica Bijoaca, care a fost pe locul al treilea pe lista consilierilor social-democrati, este un apropiat al sefului de campanie electorala Miron Mitrea, el fiind in trecut vicepresedinte al CNSLR Fratia.
PNG are patru consilieri, dintre care unul, Robert Ionescu, care a candidat la sectorul doi, va deveni viceprimar, intrucat a castigat pe lista consilierilor generali.
Primarul inca in functie al Capitalei Adriean Videanu si presedintele PNG-CD, George Becali, au lasat ieri sa se inteleaga ca alianta dintre cele doua partide este batuta in cuie si nimic nu se mai poate intampla.
"Am facut o intelegere cu PD-L sa facem majoritatea in Consiliu. Noi trebuie sa facem o coalitie de dreapta, pentru ca sa se conduca Capitala pe principii de dreapta. In plus, avantajul nostru este ca o sa avem un viceprimar", a afirmat Becali.
Potrivit lui Videanu, in urmatorii patru ani nu se poate face altceva decat sa se continue proiectele deja incepute.
Actualul edil a anuntat ca va monitoriza toate "angajamentele reale" ale primarului general.
"In urmatorii patru ani nu cred ca se poate face altceva decat sa se continue proiectele incepute, asa cum si eu la randul meu am continuat proiecte si am inceput altele", a afirmat Videanu.
"Il invitam pe Sorin Oprescu ca impreuna sa rezolvam problemele Bucurestiului", a adaugat el. Or, in opinia PD-L rezolvarea problemelor Bucurestiului inseamna continuarea programului cu care Blaga a pierdut alegerile. Ideile lui Oprescu despre transformarea proiectului Esplanada intr-un parc sau autostrada suspendata care sa traverseze Bucurestiul au fost ironizate de democrati-liberali in timpul campaniei electorale. Va putea Oprescu initia macar discutii pe aceste proiecte in Consiliul General, in conditiile in care stim ca lucrarile la un alt controversat proiect, Pasajul Basarab, au fost intarziate in mandatul lui Traian Basescu de opozitia manifestata de consilierii PSD?
Este dificil de spus la acest moment, dar in trecut Oprescu a spus ca se va descurca cu Consiliul, intrucat are prieteni in toate partidele.
Presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, a comentat intelegerea dintre PD-L si PNG in felul urmator: "Disperarea PD-L impinge la greseli grave. Este regretabil ca PD-L a ajuns sa faca casa buna cu Gigi Becali. Prin aceasta atitudine, democrat-liberalii arata ca sunt disperati si ca se descalifica. In loc sa faca negocieri practic cu noul primar general, vor sa impuna un dictat si sa se agate cu ghearele de fiefurile din Primarie, pe care le au in folos".
Miron Mitrea, seful campaniei electorale a PSD, a criticat la randu-i intelegerea dintre PD-L si PNG, afirmand ca democrat-liberalii dau dovada de imaturitate dorind sa-l blocheze pe Oprescu. Mitrea crede ca o adevarata alianta pentru Bucuresti este cea realizata intre toate partidele intrate in CGMB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO