Politică

PD informeaza PNL ca si-ar putea gasi alti aliati

28.02.2006, 20:30 17

Refuzul liberalilor de a fuziona cu democratii in termenii anuntati de presedintele Emil Boc la inceputul anului si-a gasit raspuns.

PD a anuntat ca va negocia cu alte partide pentru a construi o forta puternica de orientare crestin-democrata. Sunt invitate toate partidele care adera la doctrina democratilor, inclusiv partidul lui Gigi Becali, Noua Generatie.

"Intrucat PNL a refuzat fuziunea, democratii se adreseaza altor partide pentru crearea unei forte puternice de centru-dreapta", a declarat ieri presedintele PD Emil Boc.

Decizia PD este semnificativa intrucat ea arata intentiile de a ocupa prima pozitie pe culoarul de dreapta, revendicata in prezent de PNL.

Fara sa o clameze public, toate datele arata ca democratii considera liberalismul un curent marginal pe culoarul de dreapta, aceasta fiind si oferta lor: noua constructie sa creasca sub umbrela curentului popular. Problema este ca acest curent popular are o reprezentativitate redusa in electoratul romanesc, foarte putini dintre alegatori stiind ce inseamna doctrina populara si chiar de ce ar trebui PD sau alt partid sa devina popular.

Dincolo de orice considerent teoretic, vor exista implicatii practice care ar putea tensiona si mai mult relatiile cu actualii parteneri, daca proiectul va fi dus la capat. Liberalii considera ca intentia democratilor este de a construi un partid prezidential puternic, sugerand ca PD vrea sa mearga pe liste proprii la alegerile parlamentare din 2008.

De altfel, aceasta intentie a fost anticipata de presedintele Traian Basescu care considera ca liberalii sunt departe de realitati, intrucat nu se gandesc la alegerile de peste doi ani si jumatate, la care in opinia sa, nu au cu ce sa se laude in fata electoratului.

Asadar, viitorul comun al PNL si PD, (chiar si impreuna in Alianta dupa alegerile din 2008), a fost scos in afara agendei celor doua partide.

Deja exista un raspuns prompt si pozitiv la oferta PD, este vorba de Partidul Popular Crestin Democrat (fost PNTCD), pentru care si-a manifestat recent intentia de a se inscrie si senatorul Ioan Talpes (fost membru PSD si consilier al lui Ion Iliescu).

Adversar redutabil al PD in legislatura trecuta, Talpes ar putea ajunge astfel, in urma unor aranjamente, arata liberalii, in fostul partid al lui Traian Basescu.

De numele lui Talpes, PNL leaga anchetarea omului de afa-ceri liberal Dinu Patriciu, care l-a acuzat pe fostul consilier prezidential ca i-a "fabricat" un dosar, intre 2000 si 2004, in contextul luptei de pe piata petrolului din Romania.

Patriciu sustine ca Talpes a predat ulterior dosarul presedintelui Traian Basescu si ca acesta ar fi facut presiuni pentru anchetarea sa. Colegi de partid cu democratii ar putea fi si sindicalistii din Blocul National Democrat, intrati in Parlament pe listele PRM.

Ei au demisionat din Romania Mare si au construit un partid propriu, care a fuzionat cu PPCD. Apropierea sindicalistilor din Camera Deputatilor de Partidul Democrat, precum si acceptarea unor fosti membri PRM de a activa in grupul parlamentar al PD este contestata de liberali, care sustin ca partenerii lor duc o campanie de racolare. Este vorba de cinci deputati care au plecat din formatiunea lui Vadim Tudor o data cu revenirea acestuia la sefia PRM.

Presedintele Basescu a luat insa apararea fostilor colegi din PD, afirmand, intr-un interviu recent, ca democratii recurg la aceste metode probabil din dorinta de a intari suportul parlamentar al guvernului. Nu de putine ori chiar presedintele PNL Calin Popescu-Tariceanu si lideri ai partidelor din arcul guvernamental s-au plans de fragilitatea coalitiei in Senat si Camera Deputatilor, situatie pe care PD incearca sa o surmonteze prin racolari. Dar campania de racolare a facut victime si in randurile Aliantei, cele doua formatiuni acuzandu-se reciproc de incalcarea protocolului care interzice preluarea de membri de la un partid la celalalt. Cazul cel mai cunoscut este al fostului consilier prezidential Elena Udrea care a plecat din PNL si s-a inscris in PD.

Insa nu incalcarea protocolului deranjeaza PNL-ul in cazul Udrea (organizatia liberala de Bucuresti a cerut deja PD excluderea ei), ci iesirile publice ale fostului consilier prezidential, in care a avut un discurs indreptat impotriva liderului Calin Popescu-Tariceanu si a lui Dinu Patriciu. Aceleasi argumente sunt invocate de PD cand vine vorba de lideri ai PNL Ludovic Orban sau Crin Antonescu, care ii ataca pe fostii parteneri de guvernare si pe Traian Basescu.

Asumarea raspunderii guvernarii este un subiect pasat de la un partid la altul, in ultimele luari de pozitie ale presedintilor PNL si PD Calin Popescu-Tariceanu si Emil Boc.

Tariceanu ii acuza pe democrati ca se feresc sa se implice in activitatea la nivel guvernamental, pentru a-i lasa pe ministrii liberali in ofsaid, Boc si PD vorbesc despre grupuri de interese la nivelul guvernului. Grupurile de interese nelegitime constituie o tema des intalnita in discursul prezidential. Pentru Basescu, este vina acestor grupuri de interese ca unul dintre primele sale proiecte anuntate la inceputul mandatului nu s-a putut realiza. Este vorba de declansarea alegerilor anticipate la nivel parlamentar si castigarea majoritatii de catre Alianta D.A. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO