Politică

PD-L ataca la Curtea Constitutionala regulamentul Camerei, care i-ar proteja pe ministrii-parlamentari

07.07.2008, 20:02 20

Parlamentarii partidului vor ataca la Curtea Constitutionala (CCR) prevederea din Regulamentul Camerei privind punerea sub urmarire penala a ministrilor-parlamentari, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul deputatilor, a spus ieri presedintele PD-L Emil Boc.
"PD-L va ataca la CCR prevederea din Regulamentul Camerei privind punerea sub urmarire penala a membrilor Guvernului cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul deputatilor. (...) Este clar, evident, ca acest articol este neconstitutional, iar PD-L va sesiza, maine (astazi, n.n.), Curtea Constitutionala, pentru declararea neconstitutionalitatii acestui articol, pentru ca Parlamentul Romaniei inceteaza tot mai mult sa fie o institutie reprezentativa a poporului si devine tot mai mult o institutie de protectie a persoanelor certate cu legea penala", a spus Emil Boc.
La finele sesiunii parlamentare, deputatii au votat cu bile cererea procurorului general privind inceperea urmaririi penale in privinta fostului premier Adrian Nastase si a fostului ministru al transporturilor Miron Mitrea, deputati PSD, care sunt acuzati de fapte de coruptie. Votul a fost declarat nul, din lipsa de cvorum, insa in actuala configuratie parlamentara, o majoritate de doua treimi impotriva celor doi este dificil de atins, in conditiile in care PSD detine aproximativ o treime din fotoliile de deputati (102 din 331), iar multe voci din parlament au vorbit impotriva cercetarii penale in cazul lor.
Boc a spus ca prevederea din Regulamentul Camerei Deputatilor este "neconstitutionala din cel putin doua motive", primul fiind acela ca un articol spune ca legile ordinare si hotararile se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera, iar hotararea prin care se decide inceperea urmaririlor penale impotriva unui membru al Guvernului care are si calitatea de parlamentar se face cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera, cu rezerva respectarii cvorumului de sedinta, respectiv a prezentei in sala a cel putin jumatate plus unu dintre parlamentari.
"Al doilea argument este acela ca, daca presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie, potrivit Constitutiei, cu votul majoritatii senatorilor si deputatilor, jumatate plus unu din numarul total al acestora, un ministru care are si calitatea de parlamentar nu poate fi trimis in judecata decat cu doua treimi", a mai precizat Boc.
Curtea se pronunta asupra constitutionalitatii regulamentelor Parlamentului, la sesizarea unuia dintre presedintii celor doua Camere, a unui grup parlamentar sau a unui numar de cel putin 50 de deputati sau de cel putin 25 de senatori.
In urma cu trei ani, Curtea a mai declarat ne-constitutional regulamentul Camerei, dupa ce coalitia la guvernare, alcatuita din PNL, PD, PC si UDMR, a modificat un articol care permitea inlocuirea presedintelui Camerei astfel incat presedintele de atunci Adrian Nastase sa poata fi demis mai usor. Curtea a decis atunci ca presedintii celor doua foruri legislative au un regim distinct de al celorlalti parlamentari, iar revocarea lor trebuia argumentata in termeni asimilati cererii de suspendare a sefului statului.
In cazul ministrilor- parlamentari, Curtea a spus la inceputul anului ca Senatul, respectiv Camera Deputatilor trebuie sa fie de acord cu cercetarea penala. Constitutia prevede ca un aviz al Parlamentului poate fi dat doar intr-o faza mai avansata a cercetarii penale (perchezitie sau arest).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO