Politică

PD-L il scoate pe Stolojan la incalzire pentru postul de premier

PD-L il scoate pe Stolojan la incalzire pentru postul de premier
22.08.2008, 20:29 11

PD-L nu a dat indicii pana acum despre candidatul la functia de premier, cu exceptia faptului ca acesta face parte din partid. Mai multe nume au fost vehiculate totusi ca potentiali premieri, pe langa Stolojan fiind vorba despre Vasile Blaga, Adriean Videanu, Emil Boc si chiar Liviu Negoita - primarul sectorului 3.
Prim-vicepresedintele este unul dintre apropiatii presedintelui Traian Basescu, cei doi cimentandu-si prietenia in timpul mandatului de premier al lui Stolojan intre 1991 si 1992, cand actualul sef al statului era ministrul transporturilor. De numele lui Stolojan este legat scandalul Megapower, fiind acuzat ca a facut plati ilegale catre o companie care ar fi urmat sa livreze echipamente electronice Romaniei.
In 2003, dupa ani grei de opozitie, cei doi au pus bazele Aliantei D.A. PNL-PD (Stolojan fusese ales presedintele PNL in 2001, dupa ce in 2000 candidase la presedintie din partea acestui partid). Alianta avea sa se dovedeasca o formula castigatoare in 2004, plecand de la o necunoscuta - retragerea lui Stolojan din cursa pentru Presedintia Romaniei in 2004 in octombrie si inlocuirea cu Basescu, care era primarul Capitalei. La acea vreme, liderii Aliantei au invocat starea sanatatii lui Stolojan, care nu ar mai fi putut face fata unei campanii electorale. Patru ani mai tarziu, liderii PD-L mizeaza tot pe Stolojan pentru a trage partidul in sus la alegeri.
Insa, potrivit cercetarilor sociologice, Stolojan este cel mai bine vazut dintre liderii PD-L pentru pozitia de premier, spun surse din partid.
Multi dintre analisti au pus succesul PLD la alegerile europarlamentare in toamna anului trecut pe seama lui Stolojan care a candidat cap de lista pentru Parlamentul European. PLD era o formatiune nou-infiintata, desprinsa din Partidul National Liberal, si apropiata de PD si de presedintele Traian Basescu, iar inaintea alegerilor analistii nu-i dadeau sanse sa treaca pragul electoral de 5%, totusi a obtinut aproape 8%. Scorul PLD-ului lui Stolojan a grabit, asadar, fuziunea cu PD, sub numele PD-L.
Strategia democrat-liberalilor este ca "premierul" Stolojan nu trebuie sa fie "legat" in campania electorala de un singur colegiu uninominal, ci se va merge pe modelul de campanie din 2004, cand Traian Basescu a "tras" dupa el candidatii Aliantei D.A. in turneele sale electorale din toata tara.
In plus, spun sursele PD-L, prin faptul ca Stolojan nu va avea calitatea de candidat in alegeri, el va putea reprezenta PD-L la televiziuni, inclusiv in emisiuni care nu au caracter strict electoral.
Stolojan va avea astfel o vizibilitate mult mai mare decat daca ar fi fost candidat, ceea ce l-ar fi obligat sa apara doar in cadrul programelor speciale de campanie si sa se rezume la problemele colegiului electoral in care ar fi candidat.
Theodor Stolojan va fi desemnat, cel mai probabil, premier al Guvernului PD-L la inceputul lunii septembrie, in cadrul Conferintei Nationale Anuale a partidului.
La ora actuala exista discutii in
PD-L privind oportunitatea anuntarii in cadrul Conferintei Nationale Anuale a echipei guvernamentale a partidului. Astfel, liderii PD-L iau in calcul prezentatea fie a intregului Cabinet democrat-liberal, fie doar a unor ministri desemnati de partid.
La Conferinta Nationala Anuala din 12 septembrie va fi prezentat inclusiv Programul de guvernare al partidului, care ar putea fi sustinut, pe domenii, de unii membri ai Cabinetului PD-L. De asemenea, va fi anuntata lista finala a candidatilor partidului in toate colegiile uninominale.
Nici celelate partide nu si-au anuntat oficial "premierii", dar este de asteptat ca actualul sef al executivului Calin Popescu-Tariceanu sa fie port-drapelul liberalilor in campania electorala, in vreme ce PSD sa mearga pe mana presedintelui Mircea Geoana.

Cine este Stolojan
A absolvit ASE in 1966 si a lucrat timp de sase ani ca economist stagiar la Frigotehnica Bucuresti.
In 1972 a intrat in aparatul de stat, ca economist la Departamentul Bugetului Statului, ca in 1978 sa devina sef de divizie la Contabilitatea Bugetului Statului. Intre 1998 si 1999 a fost director adjunct, director al Departamentului Relatii Valutare si Financiare Internationale; inspector general in Departamentul Venituri de Stat si consultant in Ministerul de Finante
Revolutia l-a surprins pe Stolojan in pozitia de ministru adjunct al finantelor (1989-1990), apoi a fost numit de premierul Petre Roman ca ministru al finantelor
A fost premier al Romaniei intre 1991 si 1992.
Intre 1992 si 1999 a fost economist si senior economist la Banca Mondiala, apoi a revenit in Romania ca presedinte la Tofan Corporate Finance. Preda la Universitatea Transilvania din 2000. In 2004, dupa ce presedintele Traian Basescu a devenit presedinte, a fost numit consilier pe probleme economice, pozitie la care a renuntat in 2007, cand a devenit presedintele PLDA fost presedintele PNL intre 2001 si 2004 si copresedinte al Aliantei D.A., in prezent fiind eurodeputat in PE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO