Politică

PD-L incepe lupta electorala cu Stolojan pe post de premier

PD-L incepe lupta electorala cu Stolojan pe post de premier
12.09.2008, 22:17 18

Doua lucruri il mai despart acum pe Stolojan de fotoliul de premier: rezultatul votului din 30 noiembrie si vointa presedintelui Traian Basescu.
Seful statului a fost rezervat in privinta intentiilor sale privind desemnarea viitorului premier. Intr-unul dintre rarele interviuri pe care le-a dat in ultima vreme presedintele a spus: "Nu as vrea sa fac aprecieri pe aceasta tema. Nu as vrea sa fac cel putin la stadiul acesta".
Precizarile sefului statului au fost facute marti seara la postul public de televiziune, iar intrebarea se referea la ipoteza ca presedintele sa desemneze pe unul dintre cei trei lideri politici care si-au anuntat intentia de a conduce viitorul guvern - este vorba aici, pe langa Stolojan, de Calin Popescu-Tariceanu, seful PNL, si de Mircea Geoana, presedintele PSD.
Desemnarea viitorului premier este atributul sefului statului, potrivit Constitutiei.
Legea fundamentala il obliga pe presedinte sa desemneze un premier din randurile unui partid doar daca un astfel de partid castiga 50% plus unu din voturile celor care se prezinta la urne, ipoteza putin probabila in contextual politic actual.
Altiminteri, presedintele propune Parlamentului, potrivit Constitutiei, un premier din oricare dintre partidele care reusesc sa trimita reprezentanti in forul Legislativ.
Cum PD-L este partidul apropiat sefului statului, presupunerea generala este ca el va propune Parlamentului un premier din randul acestei formatiuni, mai ales ca, potrivit sondajelor actuale, democrat-liberalii sunt in topul preferintelor electoratului (aproximativ 30% din intentiile de vot).
Desi aseara nu era nimic oficial, toate sursele din partid l-au dat pe Stolojan drept candidat al acestei formatiuni pentru fotoliul de prim-ministru.
"Concurenta" pentru aceasta pozitie este importanta pentru partide, pentru ca, in premiera, legislativele sunt separate de prezidentiale, drept urmare formatiunile politice trebuie sa inventeze o locomotiva electorala, iar aceasta nu poate fi decat premierul propus.
Stolojan va fi desemnat foarte probabil premier, dar el nu-si va anunta astazi si eventuala echipa guvernamantala.
Unul dintre liderii PD-L, Valeriu Stoica, a declarat ieri ca premierul desemnat va face selectia finala a echipei sale de ministri, cei care doresc un post in Executivul PD-L trebuind sa-si demonstreze calitatile.
Stoica a spus ca, "teoretic, la Conferinta Nationala de vineri (astazi - n.n.) ar putea fi mai multe candidaturi pentru postul de premier PD-L", dar, din cate stie el, nu s-au inscris si alti lideri pentru aceasta functie, in afara de Theodor Stolojan.
Recent, Adriean Videanu, unul dintre liderii PD-L, a infirmat ca va candida in partid pentru o astfel de pozitie.
"In final, Theodor Stolojan si partidul vor face selectia pentru echipa guvernamentala", a precizat Valeriu Stoica. Vicepresedintele PD-L a mai spus ca ideea vehiculata in presa potrivit careia Theodor Stolojan ar putea fi preferat pentru functia de premier pentru ca asculta de Basescu nu este corecta.
Vicepresedintele PD-L a respins si ideea unor diferente de opinie in interiorul PD-L. Desemnarea publica a premierului PD-L a fost amanata cu o zi (trebuia facuta ieri, potrivit unui anunt de la inceputul saptamanii), urmand sa aiba loc astazi, pentru ca liderii democrat-liberali nu s-au inteles in privinta celor care sa faca parte dintr-o posibila echipa ministeriala prezentata impreuna cu premierul, potrivit unor surse din partid.
Stolojan si-a anuntat intentia de a candida la fotoliul de premier din partea PD-L in urma cu doua saptamani la Costinesti, in aceeasi zi cu Popescu-Tariceanu si Geoana.
Stolojan a mai fost premier in mandatul prezidential al lui Ion Iliescu (1991-1992), dupa care a plecat sa lucreze la Banca Mondiala.
In 2000 a candidat la prezidentiale din partea PNL, ajungand in final seful acestui partid, pozitie pe care a pastrat-o pana la episodul alegerilor din 2004, cand s-a retras din cursa pentru prezidentiale (din motive medicale), cursa pe care o atacase alaturi de Traian Basescu care, potrivit scenariului de atunci, ar fi urmat sa fie prim-ministru.

A fost premier al Romaniei intre 1991 si 1992.
Intre 1992 si 1999 a fost economist si senior economist la Banca Mondiala, apoi a revenit in Romania ca presedinte la Tofan Corporate Finance.
In 2004, dupa ce presedintele Traian Basescu a devenit presedinte, a fost numit consilier pe probleme economice, pozitie la care a renuntat in 2007, cand a devenit presedintele PL-D
A fost presedintele PNL intre 2001 si 2004 si copresedinte al Aliantei D.A., in prezent fiind europarlamentar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO