Politică

PD: Ministrii Blaga si Macovei nu pleaca din Guvern

PD: Ministrii Blaga si Macovei nu pleaca din Guvern

Dialog reporter-Vasile Blaga. Reporter: "Ati primit deadline aseara ca sa demisionati?" Vasile Blaga: "De la cine, de la tata?"

21.03.2007, 19:54 10

Liderii Partidului Democrat sustin ca ministrii Vasile Blaga si Monica Macovei nu vor pleca din Guvern, dupa ce premierul Calin Popescu-Tariceanu le-a cerut sa demisioneze ca urmare a refuzului de a semna ordonanta de amanare a alegerilor europene.
Premierul Tariceanu a spus luni ca ministrul Blaga a avut termen pana duminica seara pentru a-si prezenta demisia, insa democratul a infirmat ieri acest lucru, inainte de a intra la consultarile partidelor cu Traian Basescu. "Ati primit deadline aseara?", a fost intrebat Blaga, iar acesta a raspuns: "De la cine, de la tata?".
PNL si PD s-au intalnit luni seara la Palatul Victoria intr-o sedinta a Aliantei, insa, potrivit liberalilor, nu s-a ajuns la nicio concluzie in privinta demisiei celor doi ministri. "Le-am comunicat ca au de ales intre principiul solidaritatii guvernamentale sau sa-si apere o solutie de partid pe care cei doi ministri de la interne si justitie au exprimat-o. Aceasta inseamna o despartire de Guvern", a sustinut deputatul PNL Crin Antonescu. El a afirmat ca se impune gasirea unei solutii pentru iesirea din criza, iar in acest sens PNL asteapta un raspuns din partea PD. "Am cerut PD sa ia toate masurile pentru respectarea solidaritatii guvernamentale. Daca nu, premierul si noi trebuie sa cautam o alta solutie, care poate sa insemne si un Guvern fara PD. Asteptam inca raspunsurile democratilor", a mai spus Crin Antonescu.
Liderul PNL Calin Popescu-Tariceanu nu a participat de la inceput la intalnirea liderilor Aliantei. El s-a aflat la Palatul Parlamentului, unde a declarat ca ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, va discuta in structurile de conducere ale PD oportunitatea demisiei sale din Guvern pentru nesemnarea Ordonantei alegerilor pentru PE si a precizat ca a avut o discutie pe aceasta tema cu ministrul democrat.
Premierul a revenit la Palatul Victoria, iar ministrul Vasile Blaga a parasit sediul Executivului la aproximativ un sfert de ora dupa aceasta, inaintea colegilor sai de partid, Emil Boc si Adriean Videanu. Cei doi au plecat mai tarziu de la Palatul Victoria, fara a face declaratii. Potrivit unui comunicat de presa al PD, Tariceanu si Blaga nu s-au intalnit luni seara la sediul Guvernului si, deci, nu s-a discutat despre demisie.
Liderul PD Emil Boc l-a contrazis pe premier si a spus ca in niciun caz ministrii PD nu pot fi acuzati de lipsa de solidaritate. "Solidaritatea guvernamentala inseamna solidaritate cu o decizie pe care ai luat-o in guvern, nu cu una la care nu ai participat. Nici Blaga, nici Macovei nu pot fi acuzati de lipsa de solidaritate, pentru ca nu au participat la aceasta decizie", a spus Boc.
Blaga explicase anterior ca nu a semnat ordonanta de amanare a alegerilor, pentru ca nu a initiat-o, responsabil in domeniu fiind Radu Stroe, secretar general al Guvernului.
De altfel, in aceasta privinta, Blaga gaseste sustinere si la alte partide. PRM si UDMR au avut luari de pozitii in favoarea sa. Marko Bela, seful UDMR, a spus ca Macovei ar trebui totusi sa demisioneze, insa nu pentru scandalul legat de ordonanta de urgenta, ci din cauza lipsei de performanta.
"In timp ce domnul Blaga a avut o performanta in Guvern, nu am aceeasi opinie si despre doamna Monica Macovei", a spus Marko Bela. El a apreciat ca ceea ce s-a vazut in domeniul justitiei au fost doar "masuri la suprafata". "Cred ca am avea nevoie de un alt ministru al justitiei", a adaugat Marko Bela.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO