Politică

PD reinnoieste propunerea de fuziune cu PNL

PD reinnoieste propunerea de fuziune cu PNL

Emil Boc, presedintele PD: Am repetat propunerea noastra de fuziune in datele prezentate in primavara, fara un calendar stabilit, urmand ca acest calendar sa fie stabilit impreuna. Apreciez ca proiectul PNL-PD este incomplet fara fuziunea celor doua partide, iar proiectul politic al Aliantei trebuie aparat de detractorii ei.

11.10.2006, 18:07 15

Ideea fuziunii dintre PNL si PD revine in actualitate, "cererea in casatorie", fiind reactualizata de democrati.
Propunerea ce parea demult data uitarii, a fost adusa in actualitate de democrati dupa ce liberalii au refuzat organizarea anticipatelor chiar si in conditiile in care Calin Popescu-Tariceanu ar fi ramas premier in urma scrutinului inainte de termen. Comentariul lui Calin Popescu-Tariceanu a fost ieri unul laconic: "Nimic nou sub soare".
Fuziunea PNL - PD este singura solutie pentru rezolvarea problemelor din Alianta D.A. legate de participarea pe liste comune la Parlamentul European sau la alegerile interne, a sustinut ieri liderul democrat Emil Boc, care a admis ca o oferta in acest sens a fost reinoita intr-o sedinta de luni seara a Aliantei.
Potrivit lui Boc, nu a fost vorba despre un ultimatum, desi surse participante la discutie sustin ca oferta a fost facuta exact in acesti termeni. "Am repetat propunerea noastra de fuziune in datele prezentate in primavara, fara un calendar stabilit, urmand ca acest calendar sa fie stabilit impreuna. Apreciez ca proiectul PNL-PD este incomplet fara fuziunea celor doua partide, iar proiectul politic al Aliantei trebuie aparat de detractorii ei", a afirmat liderul PD.
Reluarea de catre PD a ideii fuziunii cu PNL intervine la o zi dupa anuntarea, de catre fostii presedinti liberali Valeriu Stoica si Theodor Stolojan, a lansarii unei platforme alternative in PNL, platforma care, potrivit autorilor ei, militeaza pentru apropierea dintre cele doua partide. Platforma-program insista pentru fuziunea dintre PNL si PD, considerata o actiune strategica pentru supravietuirea, cu succes, a liberalilor pe scena publica. Or, pentru sustinerea unor astfel de idei, Stoica si Stolojan risca excluderea din partid, "verdictul" fiind asteptat saptamana viitoare. Ideea fuziunii fusese respinsa in 2005 de liberalii care s-au temut ca, astfel, le-ar fi stirbita identitatea.
Boc are alta opinie. El sustine ca fuziunea este necesara si pentru ca urmeaza un nou ciclu electoral, cu alegeri pentru Parlamentul European, urmate de alegeri locale si parlamentare, astfel incat lucrurile trebuie sa fie bine stabilite.
Boc a sustinut ieri ca prin aceasta propunere nu a dorit sa impuna ceva PNL: "Nu am dorit sa facem din acest subiect o dezbatere publica, ci ca acest proiect politic sa se realizeze. Eu si colegii mei democrati credem in proiectul fuziunii. Solutia fuziunii poate fi una care sa rezolve problemele legate de participarea pe liste, de paritate, de alegeri. Nu am pus nici un pistol la tampla nimanui si nu am dat nici un ultimatum pentru PNL".
Legat de temerile PNL privind apartenenta viitoare la un grup politic european a celor doua partide, Boc a spus ca in Partidul Popular European (PPE, cel mai mare grup din Parlamentul European la care vor fi afiliati democratii dupa aderare) exista si curente populare si liberale, astfel ca nu crede ca merita sa fie compromis un proiect politic important din aceasta cauza. Asa cum stau astazi lucrurile, liberalii vor fi afiliati, dupa aderare, la ALDER (liberali), a treia forta din Parlamentul European.
In ciuda faptului ca propunerea ar fi insemnat, de fapt, o mana intinsa PNL, surse liberale prezente la discutia de luni seara au afirmat ca ideea a semanat mai degraba cu un ultimatum. Potrivit acelorasi surse, liberalii au acceptat aceasta posibila tema de discutie cu o conditie: participarea pe liste comune la alegerile pentru Parlamentul European.
Potrivit altor surse, citate de Mediafax, reprezentantii PD au reluat luni seara, la inceputul sedintei Aliantei, propunerea in legatura cu declansarea alegerilor anticipate, premierul urmand sa fie desemnat pentru doi ani de PNL, iar pentru ceilalti doi ani de PD. Mai mult, democratii i-au dat asigurari lui Tariceanu ca-l vor sustine pentru urmatorii doi ani de mandat. Totodata, s-a propus ca listele pentru eventualele alegeri anticipate sa fie constituite conform regulii de unu la unu in Alianta.
Incercarea liberalilor de a evita o discutie pe aceasta tema i-a facut pe democrati sa repuna pe masa discutiilor tema fuziunii dintre PNL si PD. In aceste conditii, Calin Popescu-Tariceanu le-a solicitat democratilor o "dovada de buna-credinta", si anume participarea pe liste comune la alegerile pentru Parlamentul European.
Reactia liberalilor i-a luat prin surprindere pe democrati, acestia solicitand termen pentru un raspuns pana la viitoarea sedinta al Aliantei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO