Politică

PDL infirmă ipoteza demisiei lui Boc, dar nu şi remanierea. Vor ţinti noii şefi ai PDL funcţii în Guvern?

Autor: Iulian Anghel

16.05.2011, 23:50 290

În PDL nu se discută nici măcar informal despre retragerea luiEmil Boc din fruntea Guvernului, susţin noii veniţi în fruntea PDLîn urma alegerilor interne de sâmbătă şi duminică.

"Într-o scurtă perioadă de timp va fi numit ministrul muncii(poziţie deţinută interimar de premier - n.n.). Nu este un subiectcare să se fi discutat (demisia lui Boc - n.n). O ţineţi de ieri(duminică - n.n.). Ştiu că aveţi o campanie, dar nu are niciolegătură", a susţinut ieri în faţa presei Roberta Anastase,preşedintele Camerei Deputaţilor, ajunsă duminică în urmaalegerilor prim-vicepreşedinte al PDL.

Coaliţia de guvernare se reuneşte în această dimineaţă pentruprima dată după alegerile din PDL. Democrat-liberalii infirmă însăipoteza schimbării premierului, dar o admit pe cea a unei remanieria echipei de la Palatul Victoria. În urma alegerilor de duminicăseara în cea de-a doua zi a congresului PDL unde premierul Emil Boca fost reconfirmat în funcţia de preşedinte, partidul şi-a ales şicei 15 vicepreşedinţi.

În general, poziţiile puternice în partid aduc cu ele şi funcţiiîn administraţie şi este posibil ca din galeria noilorvicepreşedinţi unii să ţinească mai sus decât o funcţie politică înpartid. Iată cine sunt cei 15 vicepreşedinţi ai PDL:

Elena Udrea (38 de ani), fostă şefă acancelariei prezidenţiale (în 2005) este ministrul dezvoltării şiturismului. Înainte de a ajunge vicepreşedinte al PDL a fostsecretar executiv al PDL. Este deputat de Bucureşti şi şefă a celeimai puternice filiale a PDL - filiala Bucureşti.

Anca Boagiu (43 de ani) este ministrultransporturilor, poziţie pe care a mai deţinut-o în 2000 pentrucâteva luni după ce Traian Băsescu, care deţinea portofoliul, acâştigat fotoliul de primar general al Capitalei. Este senator deBucureşti şi preşedintă al filialei sectorului 2 a PDL. A deţinutşi în trecut poziţia de vicepreşedinte al PDL. A fost ministru alintegrării în prima parte a guvernării Tăriceanu.

George Scripcaru (44 de ani) este primarulBraşovului, poziţie pe care o deţine din 2004. Este preşedintelefilialei PDL Braşov.

Theodor Paleologu (38 de ani) este deputat deBucureşti. A fost ministru al culturii în Cabinetul Boc între2008-2009. Fost ambasador al României la Copenhaga, el a candidatşi pentru funcţia de preşedinte al PDL, dar fără rezultat.

Sever Voinescu (42 de ani) este deputat dePloieşti. A fost profesor la ASE, la catedra de drept. A mai fostconsulul României la Chicago, fiind trimis în SUA de MugurIsărescu, premier al României în anul 2000.

Romeo Raicu (47 de ani) a fost deputat. Este unmembru vechi al PDL, fiind dintre cei care au fondat FSN.

Mircea Hava (55 de ani) este primarul oraşuluiAlba Iulia. Este fondator al PD şi şeful filialei Alba apartidului.

Gheorghe Ştefan (58 de ani) este din 2004primarul municipiului Piatra Neamţ. A fost până în 2006preşedintele organizaţiei PNL Neamţ, dar a plecat la PD odată cugruparea Stolojan.

Dorin Florea (55 de ani) este primarul oraşuluiTârgu Mureş de mai bine de 10 ani. A fost membru al PNŢCD şiprefect al judeţului Mureş (1996-2000) din partea acestui partid.Este şeful filialei Mureş a PDL.

Mihai Stânişoară (49 de ani) a fost consilieral preşedintelui Traian Băsescu pe probleme de siguranţă naţionalăşi ministru al apărării în primul guvern al lui Emil Boc.

Monica Macovei (52 de ani) a fost ministru aljustiţiei (independent) între 2004-2007 în Guvernul Tăriceanu. Estedeputat european din partea PDL. Este susţinută de TraianBăsescu.

Mihaela Popa (49 de ani) a fost deputateuropean între 2007 şi 2009. Este profesor de matematică laIaşi.

Traian Igaş (43 de ani) este ministru deinterne, numit după demisia, în septembrie trecut, a lui VasileBlaga. Este deputat de Arad din 2004.

Florin Popescu (43 de ani) este preşedinteleConsiliului Judeţean Dâmboviţa. A fost deputat între 2004 şi 2008ales pe listele PNL şi a plecat de la liberali la PD în 2006, odatăcu gruparea Stolojan.

Victor Tarhon (53 de ani) este preşedinteleConsiliului judeţean Tulcea şi preşedinte al filialei PDLTulcea.

Poziţia de secretar general al PDL (deţinută până sâmbătă deVasile Blaga) a fost obţinută de Ioan Oltean, deputat şi vechimembru al PDL, iar cele patru poziţii de prim-vicepreşedinţi aufost câştigate de Roberta Anastase (preşedintele CamereiDeputaţilor), Gheorghe Flutur (preşedintele Consiliului judeţeanSuceava, fost ministru al agriculturii, fost senator PNL), SorinFrunzăverde (preşedintele Consiliului judeţean Caraş-Severin,membru fondator al PD, fost deputat, fost ministru al apărării) şiTeodor Baconski (ministru de externe).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO