Politică

“Performanţa” lui Orban la Ministerul Afacerilor Europene: 0,01% creşterea ratei de absorbţie în septembrie, adică 1,19 mil. euro

“Performanţa” lui Orban la Ministerul Afacerilor Europene: 0,01% creşterea ratei de absorbţie în septembrie, adică 1,19 mil. euro

Foto: Stefan Micsik

Autor: Iulian Anghel

09.10.2012, 18:42 780

Ministerul Afacerilor Europene, condus de Leonard Orban, care în această săptămână împlineşte un an de la instalarea în funcţie a publicat datele detaliate ale absorbţiei fondurilor europene în septembrie. Absorbţia reală (rambursările de la UE au fost) a fost de 1,19 mil. euro în septembrie faţă de august, ceea ce corespunde unui procent de creştere septembrie/august de 0,01%.

Cei 1,19 mil. euro au fost absorbiţi de Programul Operaţional Asistenţa Tehnic. Celelalte programe nu au luat niciun cent, în condiţiile în care plăţile pe care le face Comisia Europeană sunt întrerupte din iunie pentru Transport, Mediu, POR şi Creşterea Competitivităţii Economice, iar POSDRU este în procedură de presuspendare din august.

În această lună, Comisia ar urma să anunţe deciziile sale pentru Transport, Mediu, POR şi Creşterea Competitivităţii Economice. Pentru POSDRU decizia ar putea să întârzie şi după această lună.

România a reuşit să acceseze în primele nouă luni din acest an circa 850 de milioane de euro din fondurile structurale şi de coeziune, în condiţiile în care ţinta asumată la începutul anului pentru 2012 era de 3,5 miliarde euro, cu o rată de absorbţie de 20%.

Nici statul nu mai face plăţi din resurse interne către beneficiari, de vreme ce acestea au avansat cu doar 0,74% în septembrie faţă de august de la 19,74% la 20,48%.

La nouă luni din 2012, România a atras de la UE 800 mil. euro fonduri structurale şi de coeziune. Tinta era de 3 mld. euro. La nouă luni, aşadar, nu au fost atrase nici o treime din sumele programate - sume care ar fi trebuit să dea o gură de oxigen economiei, aflată şi aşa de patru ani într-o continuă convalescenţă.

La aproape şase ani de integrare europeană, România a atras de la UE, pe fondurile structurale, 1,86 mld. euro, din care 800 mil euro anul acesta.

Preşedintele Comisiei Europene Manuel Durao Barroso va veni în această lună la Bucureşti pentru a discuta despre situaţia fondurilor UE întrucât Comisia arată că este foarte îngrijorată de incapacitatea României de a absorbi banii puşi la dispoziţie - aproape 20 mld. euro pe fonduri structurale între 2007 şi 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO