Politică

Petre Daea, despre pesta porcină: Sunt semne bune, mai avem suspiciuni doar în două judeţe

Petre Daea, despre pesta porcină: Sunt semne bune, mai...

Autor: Ionel Dancu, Mediafax

10.10.2018, 19:05 83

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat miercuri, la Guvern, despre pesta porcină africană, că „în acest moment sunt semne bune” cu privire la evoluţia bolii pentru că autorităţile mai au suspiciuni doar cu privire la judeţele Călăraşi şi Constanţa.

„În acest moment, în România sunt semne bune. Sunt semne bune pentru că sunt doar în două judeţe suspiciuni, sunt semne bune pentru că crescătorii de animale, structurile locale, acţionează în consens pe baza normei sanitar-veterinare, şi am reuşit până la această dată ca din cele 8.096 de gospodării care au fost afectate de acest virus, la peste 6.200 de gospodării s-au primit despăgubirile cuvenite în baza legii”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, într-o conferinţă de presă la Guvern.

Acesta a adăugat că virusul nu a recidivat în nord-vestul ţării.

„Urmărim evoluţia bolii în ţară şi sunt doar două judeţe, Călăraşi şi Constanţa, în care avem semne de pestă, înţelegând aici suspiciune. În partea de nord-vest a ţării, unde am avut primele focare, în speţă Bihor, Satu Mare şi Sălaj, din luna august nu a mai recidivat virusul şi am început să reluăm activitatea acolo, folosind a doua etapă din planul nostru de acţiuni, anume introducerea purceilor santinelă pentru a vedea dacă mai există în zona respectivă pericolul de pestă porcină şi după 45 de zile să putem repopula”, a precizat Daea.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a prezentat, în şedinţa de Guvern de miercuri, un plan de acţiune pentru combaterea virusului pestei porcine africane.

Daea a adăugat că Uniunea Europeană (UE) a alocat României 43 de milioane de euro pentru investiţii în dezinfectoare, laboratoare sanitar-veterinare şi incineratoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO