Politică

Petre Daea: Ordinul emis nu vizează sub nicio formă distrugerea sau arderea culturilor agricole

Petre Daea: Ordinul emis nu vizează sub nicio formă...

Autor: Dan Straut, Mediafax

07.08.2018, 20:08 74

Ordinul dat pentru combaterea pestei porcine africane (PPA) nu vizează sub nicio formă distrugerea sau arderea culturilor agricole, a precizat marţi ministrul Agriculturii, Petre Daea.

„Ordinul se referă doar la zonele unde apărut un focar de pestă porcină africană la porcul mistreţ, dar numai în cazul în care acesta este găsit în cultură”, a menţionat oficialul, într-un comunicat transmis de Ministerul Agriculturii.

„Este un ordin cu caracter intern, pentru a pregăti specialiştii să abordeze această temă împreună cu fermierii, în conformitate cu ceea ce s-a decis la Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă. Deci, dacă se găseşte în cultură un mistreţ mort ca urmare a contaminării cu PPA, atunci zona respectivă se încercuieşte şi nu se atinge de ea”, a subliniat ministrul.

Petre Daea a adăugat: „Pleacă cultura de acolo, dar ocoleşte locul respectiv care se tratează. Mai sunt oameni care văd porumbul culcat acolo şi zic lasă să iau porumbul ăsta culcat acasă, ori nu este cazul. E vorba doar de locul unde a fost porcul, dacă a fost găsit. Acesta se dezinfectează pur şi simplu. În momentul de faţă nu avem nicio astfel de situaţie. Nu există la această dată vreun caz în România”.

În comunicatul citat, ministrul Agriculturii a mai menţionat că „Ordinul sună foarte clar: în condiţiile în care se găseşte un mistreţ mort la locul respectiv, se tratează locul respectiv”.

„Dacă îl găsim în pădure nu tăiem copacii şi nu dăm foc la pădure. Păi ce facem, ardem ţara? Rămân consternat de informaţiile din presă care pot face rău ţării prin interpretare alarmantă şi neconformă cu ordinul dat”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Brănescu, numărul focarelor de pestă porcină africană a ajuns la 578, în 98 de localităţi din opt judeţe (Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa şi Galaţi), iar până în prezent au fost ucişi peste 78.000 de porci din ferme şi gospodării ale populaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO