Politică

Plecarea observatorilor la Strasbourg lasa Coalitia fara cvorum la Senat

27.09.2005, 19:46 15

Plecarea observatorilor romani la Parlamentul European pune in dificultate coalitia de guvernare, care nu va mai avea cvorumul necesar adoptarii legilor organice la Senat. Ieri, in aceasta Camera legislativa au inceput dezbaterile asupra Legii statutului minoritatilor nationale, proiect de lege care nu este cerut de Uniunea Europeana, dar de adoptarea caruia UDMR a conditionat buna functionare pe viitor a parteneriatului cu Alianta D.A.

Majoritatea nu mai are insa cvorumul necesar pentru adoptarea acestui proiect de lege, dupa plecarea euro-observatorilor. De aceea, liderii Aliantei au pledat ieri pentru grabirea adoptarii regulamentului acestei Camere, care va permite parlamentarilor sa voteze prin corespondenta.

Alianta D.A. si cei doi parteneri UDMR si PC au impreuna 71 de senatori, dar dupa plecarea observatorilor - care vor petrece cate trei saptamani pe luna la Strasbourg si Bruxelles - coalitia va avea cu sase parlamentari mai putin. Numarul minim de voturi necesar pentru adoptatea in plen a unei legi organice este 69 si senatorii puterii vor avea o misiune aproape imposibila in a-i convinge pe colegii de la PSD si PRM sa voteze alaturi de ei.

Presedintele PD Emil Boc a anuntat ieri ca alianta doreste urgentarea adoptarii noului regulament al Senatului, pentru ca observatorii romani la Parlamentul European sa poata vota prin corespondenta. La Senat este "o problema de functionare", spune Boc, deoarece nu se mai pot adopta legile organice.

"In cazul acestor legi nu se poate conta pe PSD si PRM care duc o politica duplicitara, in functie de propriile interese", a aratat liderul PD. In opinia sa ar trebui ca dezbaterile sa continue pana la dezbaterea intregului regulament, inclusiv sambata si duminica.



PSD: Puterea vrea parlament la FF

Presedintele executiv al PSD Adrian Nastase considera insa ca, prin propunerea Aliantei de a se introduce in Parlament votul prin corespondenta, "s-ar incalca foarte tare viata parlamentara". "In masura in care introducem votul prin corespondenta, putem sa facem un Parlament la fara frecventa si eliminam complet cheltuielile. Deci, stam acasa si trimitem voturile din cand in cand", a declarat, ieri, Adrian Nastase.

"In cursul dezbaterilor, apar amendamente. A convinge pe unul sau pe altul sa voteze intr-o directie si a introduce un vot de acest gen inseamna practic a introduce un mandat interactiv pentru cei care ar vota intr-un fel sau altul, fara sa mai conteze dezbaterea. Si atunci,

intr-adevar, mergem pe formula domnului Traian Basescu: Parlament fara nici o Camera", a mentionat Nastase.

Pe de alta parte insa, Legea privind statutul minoritatilor nationale, in care se face referire la autonomia culturala a grupurilor etnice, ar fi putut trece de Senat prin adoptare tacita.

Conform Constitutiei, daca un proiect de lege sta intr-o Camera fara sa fie dezbatut timp de 45 de zile, el este considerat adoptat. Ieri insa, senatorii opozitiei au cerut in Biroul permanent prelungirea dezbaterii cu un termen constitutional de 15 zile, avand in vedere ca este o lege "sensibila".



Parlamentarii romani in prima misiune europeana

Pe de alta parte, Emil Boc a precizat ieri ca observatorii Partidului Democrat la Parlamentul European au fost mandatati sa faca demersurile necesare pentru ca Romania sa obtina din fondul de solidaritate al Uniunii Europene resurse financiare pentru refacerea tarii dupa inundatii.

Demersuri pentru accesarea acestor fonduri au fost facute de autoritatile de la Bucuresti inca dupa primul val de inundatii care a lovit vestul Romaniei, in primavara, iar Boc spera ca lobby-ul parlamentarilor aliantei in Comisia de buget a Parlamentului European sa-i convinga pe legiuitorii din UE sa acorde aceste fonduri.

Boc spune ca si europarlamentarul Guido Podesta, presedintele Comitetului mixt Romania-UE, i-a promis ca va sustine cauza Romaniei in Comisia de buget a Parlamentului European.

Cei 35 de observatorii romani, care reprezinta proportional toate partidele parlamentare, au participat, ieri, pentru prima data la o sesiune a Parlamentului European de la Strasbourg. Ieri dupa-amiaza aveau programate intalniri cu presedintele Parlamentului Josep Borrel si, apoi, cu grupurile politice la care au aderat. PD si UDMR au aderat la cel mai mare grup politic reprezentat in Legislativul European, grupul popularilor, PNL la cel al liberal-democratilor, iar PSD la grupul socialist. Partidul Conservator a depus o adeziune la grupul liberal, dupa ce candidatura sa a fost respinsa saptamana trecuta de grupul popularilor, iar PRM nu a anuntat inca in ce grup politic va activa. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO