Politică

PNL cere demisia Vioricăi Dăncilă, „după gafa monumentală comisă în vizita particulară din SUA”

PNL cere demisia Vioricăi Dăncilă, „după gafa...

Autor: Diana Grigore, Mediafax

25.03.2019, 17:21 379

PNL solicită demisia premierului Viorica Dăncilă în urma afirmaţiilor făcute de aceasta în Statele Unite ale Americii cu privire la mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Anunţul a fost făcut luni de liderul PNL, Ludovic Orban.

„PNL solicită demisia premierului Vasilica Vioirca Dăncilă după noua gafă monumentală comisă în vizita particulară pe care a efectuat-o în Statele Unite. Declaraţia făcută de premier generează noi consecinţe negative asupra relaţiilor internaţionale ale României. Aş menţiona că de câteva luni există o echipă care se bate pentru ca România să pbţină statutul de membru nepermanent în Consiliul de securitate. Declaraţia doamnei Dăncilă aruncă în aer toate eforturile făcute de diplomaţia românească pentru a obţine această poziţie onorantă pentru România”, a declarat Ludovic Orban, la finalul şedinţei Biroului Executiv al partidului.

Liderul PNL susţine că Viorica Dăncilă nu are calitatea necesară pentru a face afirmaţii în legptură cu mutarea Ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Aţi remarcat reacţia imediată, anume anularea vizitei unui şef de stat ca urmare a declaraţiilor date de premierul Dăncilă. În spatele acestei decizii se arată foarte clar dezacordul total faţă de declaraţiile premierului României. La nivelul UE cu siguranţă imaginea României va fi profund afectată. Îi readuc aminte doameni Dăncilă că nu vorbeşte în calitate de persoană particulară, ci în calitate de premier al ţării care deţine preşedinţia Consiliului UE şi că orice declaraţie face o face din această poziţie oficială. Aici nu mai e vorba de nedumeriri sau de ridicări din umeri. Nu mai e vorba să confunzi capitalele diferitelor ţări în care eşti în vizită. Nu mai e vorba de pocirea numelor de premieri, şefi de guverne cu care ai o relaţie internaţională. Este vorba de o declaraţie pe un subiect extrem de delicat în care Viorica Dăncilă nu are nicio calitate să facă astfel de declaraţie, pentru că în conformitate cu Constituţia României conducătorul politicii externe, cel care ia deciziile legate de politica externă este preşedintele României”, a adăugat Orban.

În încheiere, Ludovic Orban a afirmat că dacă DIICOT ar fi făcut o cercetare adevărată în urma solicitării acestuia de urmărire penală împotriva premierului după anunţul memorandumului, Viorica Dăncilă nu ar fi făcut declaraţii noi în acest sens.

„Solicităm demisia premierului Vasilica Viorica Dăncilă şi poate dacă DIICOT ar fi făcut cu adevărat o cercetare în momentul în care am formulat sesizarea privitoare la contextul adoptării şi anunţării publice a memorandumului, poate că o asemenea ieşire, o asemenea nouă gafă monumentală făcută de un reprezentant al României nu s-ar mai fi petrecut”, a conchis Orban.

Reacţia liderului PNL vine după ce prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunţat, duminică, aflată într-o vizită în SUA, că după finalizarea analizei „şi în deplin consens”, România îşi va muta Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Ulterior, şeful Executivului a declarat diminică seara, la un post TV, că anunţul privind relocarea ambasadei la Ierusalim a fost doar o opinie personală, iar reacţia preşedintelui Klaus Iohannis nu a făcut decât să o dezamăgească, pentru că ea a spus că trebuie îndeplinite procedurile constituţionale. Premierul a mai precizat că în cazul în care şeful statului refuză relocarea ambasadei, va analiza toate posibilităţile, neexcluzând sesizarea Curţii Constituţionale.

Uniunea Europeană consideră Ierusalimul capitala comună a Israelului şi a viitorului stat palestinian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO