Politică

PNL cere premierului Viorica Dăncilă să-l demită imediat pe Eugen Teodorovici: Propunerea ministrului Finanţelor atacă dreptul românilor la muncă în străinătate

PNL cere premierului Viorica Dăncilă să-l demită...

Autor: Gabriel Pecheanu, Mediafax

27.11.2018, 16:31 184

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, i-a cerut, marţi, premierului Viorica Dăncilă să-l demită pe ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, dar şi să se delimiteze public de propunerea acestuia de introducere a unui permis de muncă cu timp limitat în Uniunea Europeană.

”Propunerea ministrului Finanţelor Publice atacă dreptul românilor la muncă în străinătate şi-i forţează să se întoarcă în ţară după expirarea permisului de muncă într-o altă ţară europeană. Este o măsură care încalcă principiile fondatoare ale Uniunii Europene şi care întoarce România în perioada dinainte de aderare la comunitatea europeană. Anunţul unei măsuri care ar distruge unul dintre fundamentele pe care s-a construit Uniunea Europeană, respectiv libertatea de a munci în orice stat membru, arată că Guvernul României nu este pregătit să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi că nu înţelege importanţa acestui rol”, a declarat Ionel Dancă, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

El susţine că preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România de la 1 ianuarie trebuie să fie un prilej pentru apărarea drepturilor cetăţenilor români aflaţi la muncă în Uniunea Europeană şi nu ”o ocazie de a-i forţa să se întoarcă”.

”Propunerea ministrului Eugen Teodorovici demonstrează aceeaşi atitudine ostilă şi răzbunătoare a Partidului Social Democrat împotriva diasporei româneşti care nu-i votează şi împotriva românilor liberi care trăiesc din munca lor cinstită şi care reuşesc fără ajutor de la stat să-şi întreţină familiile lor din ţară şi din străinătate. Partidul Social Democrat vrea să-i întoarcă în ţara pe românii plecaţi la muncă în străinătate pentru a-i ţine în sărăcie şi dependenţi de favorurile lor politice. Calea firească pentru a-i determina pe românii aflaţi în străinătate să se întoarcă în ţară ţine de dezvoltarea economică, a infrastructurii şi modernizarea serviciilor publice la un standard occidental, toate aceste obiective aflându-se în contradicţie cu agenda guvernamentală a PSD-ALDE”, a adăugat purtătorul de cuvânt al liberalilor.

Reacţia lui Dancă vine ca reacţie la faptul că ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, marţi, că le-a propus miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană ca fiecărui muncitor să îi fie limitat dreptul de a lucra într-o ţară, respectiv să se poată face doar pe o anumită perioadă. Oficialul de la Finanţe a susţinut că a ridicat problema aceasta la nivelul colegilor săi, miniştrii de finanţe din Europa.

De asemenea, Teodorovici a precizat că, spre deosebire de ţările din Vest care au nevoie de o schemă contra şomajului, ţările din Est, inclusiv România au nevoie de o schemă de reîntoarce a muncitorilor care au migrat, astfel că şi aici abordarea trebuie să fie diferenţiată pentru a asigura un echilibru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO