Politică

PNL-PD: Relaxare fiscala si pedepse aspre pentru evazionisti

23.09.2004, 00:00 20

Alianta D.A. PNL-PD a prezentat ieri liniile generale ale programului cu care va guverna, daca va castiga alegerile generale.
Alianta propune o revolutie fiscala - o relaxare a fiscalitatii la impozitul pe profit, pe venitul global si reducerea contributiilor la fondurile sociale. Liderul PNL, Theodor Stolojan a anuntat ieri ca, o data ajunsa la guvernare, alianta va modifica codul fiscal, codul muncii si codul societatilor comerciale. Scaderea impozitelor va fi insotita de o politica fiscala severa - evaziunea fiscala va fi asimilata criminalitatii economico-financiare. Majoritatea masurilor ar urma sa intre in vigoare incepand cu 2005. Alianta si-a fixat ca obiectiv castigarea alegerilor cu 51%, astfel incat programul de guvernare sa fie pus in aplicare fara interventia altor partide. Prin prezentarea programului - care va fi detaliat in urmatoarele zile - Alianta pune punct unor incertitudi, speculate din plin de adversarii politici de la PSD, anume ca nu are un program de guvernare.
In ceea ce priveste mediul de afaceri, liniile generale ale programului PNL-PD, insista pe libera initiativa si pe sustinerea intreprinzatorilor privati, inclusiv printr-o relaxare fiscala. Astfel, cota impozitului pe profit ar urma sa scada de la 25% la 16%, iar cota unica pe impozitul pe venitul global ar urma sa fie, de asemenea,  de 16%. Va creste, in schimb, impozitul pe dividende, la 16%. Cei care astazi nu platesc impozite vor fi ajutati printr-un sistem de deduceri. In ceea ce priveste impozitarea pentru contributii la fondurile sociale aceasta va scadea de la 49,5%, in prezent, la 39%. Stolojan a spus ieri ca au fost evaluate riscurile pe care le-ar putea prezenta, pentru bugetul general consolidat, o scadere atat drastica a fiscalitatii. Potrivit liderului liberal, daca comportamentul agentilor economici nu se schimba, (adica nu-si platesc obligatiile fiscale), in 2005, bugetul va fi afectat doar cu 1%, procent ce poate fi acoperit prin cresterea bazei de impozitare, ca urmare a scaderii impozitelor. Insa asocierea evaziunii fiscale cu criminalitatea economica ii va detarmnia pe intreprinzatori sa-si plateasca contributiile, spune liderul liberal. Stolojan a mai spus ca bugetul pentru 2005, asa cum a fost el eleborat de PNL si PD, respecta conditiile de echilibru macroeconomic atat in ceea ce priveste deficitul (sub 3%) sau deficitul de cont curent.
Programul vorbeste de consolidarea pietelor financiare ca sursa alternativa de finantare, de ieftinirea creditelor prin corelarea dobanzilor cu inflatia. Vor fi interzise scutirile si reesalonarea datoriilor. Intentia este, potrivit documentului, retragerea treptata a statului din administrarea economiei si eliminarea presiunilor politice asupra mediului de afaceri. Programul, asa cum a fost el prezentat de Theodor Stolojan, prevede liberalizarea completa a pietei muncii: va fi revazuta simetria juridica dintre angajat si angajator, vor fi reintroduse conventiie civile ca instrument in relatiile patron-anajat si va fi legiferata noua o institutie juridica in dreptul muncii - cea a raspunderii angajatilor.
Cinci sunt capitolele principale ale programului propus de PNL si PD: mediul de afaceri; politici in educatie; politici in sanatate; politici in domeniul social si politici in agricultura. In ceea ce priveste educatia, Stolojan a spus ca in 2005 vor fi alocati 2,7 mld. de euro pentru invatamant - care vor merge spre corectarea situatiei actuale. Pana in 2008, bugetul pentru educatie va ajunge la 6% echivalent PIB, fata de 4% cat prevede astazi legea. Salariile profesorilor vor fi dublate, sustine programul. Tot la 6% echivalent PIB, si tot in 2008, vor ajunge si alocarile bugetare pentru sanatate. Documentul insista pe redobandirea autonomiei Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate si pe introducerea controlului public asupra activitatii acesteia. Salariile din sistem vor creste in functie de performante, in medie cu 50%, potrivit documentului. Stolojan a spus ieri ca un guvern al Aliantei nu numai ca va mentine actualul sistem de compensare al medicamentelor cu 90%, dar il va extinde de la pensionari si la angajati.
Exista in program un capitol consistant care se refera la domeniul social - pensii, salarii, asistenta sociala. Astfel, pensiile vor fi recorelate - pensia medie in sistemul public urmand sa ajunga la 110 euro in 2008. Salariul mediu brut ar urma sa ajunga la 321 de euro in 2008 (195 de euro in 2005), salariile bugerarilor vor creste cu aproximativ 60%. In privinta agriculturii exista programul prevede o serie de masuri pentru micii agricultori, dar si pentru fermele fiabile ("nu-i stimulam pe latifundari", spune Stolojan). Taxele pentru vanzarea pamanturilor sau pentru intabulari vor fi suportate de stat, vor fi pastrare, in continuare, subventiile pentru terenurile agricole. Vor fi acordate rente viagere (100 euro/hectar/an) pentru batranii care isi vand pamanturile celor capabili sa-l munceasca si rente viagere (50euro/hectar/an) pentru batranii cere cedeaza dreptul de folosinta a terenurilor in favoarea unei exploatatiilor inregistrate.
Padurile si fondurile de vanatoare, detinute la data de 01.01. 1947 vor fi retrocedate in intregime catre fostii proprietari - eliminandu-se astfel limita maxima de 10 hectare, care, potrivit legislatiei in vigoare, o poate primi un fost proprietar.
Resursele bugetare suplimentare (pensii, salarii) va fi suplinita de cresterea bazei impozitarii: nu vor mai fi acceptare reesalonari si scutiri de la plata impozitelor, iar scaderea ratei de impozitare (concomitent ci introducerea de constrangeri suplimentare) ii va obliga pe toti agentii economici sa-si plateasca darile la stat. "Daca nu vor sa ajunga la inchisoare", spune Stolojan.



Programul Aliantei D.A.
rata impozitului pe profit - 16%
cota unica pe venitul global-16%
rata contributiilor totale -39%
cresterea anuala a PIB - 6,8%
inflatia in 2008 - sub 3%
volumul mediu al investitiilor straine directe - 2,7 mld. euro, anual
salariul mediu brut (2008) - 321 euro/luna
pensia medie in sistemul public (2008) 110 euro
alocatii bugetare in invatamant (2008) - 6% PIB
alocatii bugetare pentru sanatate (2008) - 6% PIB
restituirea integrala a padurilor si a fondurilor de vanatoare detinute la de fostii proprietari la data de 1 ianuarie 1947 (se elimina limita maxima de 10 ha)



iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO