Politică

PNL, PSD si UDMR l-au "desemnat" pe Johannis premier, desi neamtul nu e pe gustul lui Basescu

14.10.2009, 23:20 955

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca ar dori un guvernpolitic, dar surse democrat-liberale sustin ca l-ar sustine peLucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isarescu sifost reprezentant al Romaniei la FMI pentru un mandat de premier,dupa ce varianta PD-L cu Emil Boc pentru un nou mandat pare sa ficazut.

De altfel, Basescu le-a spus ieri ambasadorilor din tarile UE pecare i-a invitat ieri la Cotroceni ca se gandeste sa nominalizezeun premier "care vorbeste limbajul FMI".

O a doua optiune de premier "FMI", analizata in laboratoarele dela Cotroceni, este Mihai Tanasescu, fost ministru PSD al Finantelorin perioada 2000-2004, actualul reprezentant al Romaniei lainstitutia de la Washington.

Potrivit Constitutiei, presedintele este cel care nominalizeazapremierul. Premierul desemnat are la dispozitie 10 zile sa-siformeze o echipa si un program de guvernare cu care se prezinta infata Parlamentului, care poate accepta sau respinge Guvernul.

Daca este respins, se reia procedura, presedintele poate dizolvaParlamentulul, daca legislativul a refuzat de doua ori in decurs de60 de zile sa investeasca Guvernul. In toata aceasta perioada,guvernarea este asigurata de Emil Boc si echipa lui, care auatributii limitate.

Dilema constitutionala

Tocmai acest atribut suveran al presedintelui Romaniei, de adesemna premierul, este cel care creeaza probleme partidelor dinOpozitie, care spun ca seful statului este obligat sa-l desemnezepe Johannis premier de vreme ce exista deja o majoritate de aproape70% care sa-l sustina. "Daca are o majoritate, atunci fara niciunfel de indoiala, dar fara niciun fel de indoiala, propunereapresedintelui ar avea intreaga legitimitate politica siconstitutionala", a spus ieri liderul PSD Mircea Geoana. PNL, PSDsi UDMR au o majoritate de 65% in Parlament si au un candidat "maimult decat onorabil" in persoana lui Klaus Johannis, acceptabilatat in plan intern, cat si international, a mai spus liderulPSD.

La randul sau, presedintele UDMR Marko Bela a declarat ieri caseful statului "trebuie" sa accepte propunerea PSD, PNL, UDMR siminoritati de a-l desemna pe Klaus Iohannis in functia de premier,aratand ca, in caz contrar, va exista un conflict constitutionalintre institutia prezidentiala si Parlament. Presedintele PNL CrinAntonescu a spus ca Basescu ar trebui sa ia act de propunereaactualei majoritati parlamentare, in caz contrar PNL urmand sasesizeze Curtea Constitutionala.

Calculele partidelor

Opozitia s-a miscat rapid ieri, iar liderii PSD, UDMR si aiminoritatilor nationale au anuntat in cateva ore de la demitereapremierului Boc in Parlament ca sunt de acord cu propunerealiberalilor ca Johannis sa devina premier. Ei vor un guvern detehnocrati cu un mandat limitat, pana dupa alegerile prezidentiale,urmand ca mandatul acestuia sa fie rediscutat in functie derezultat.

Johannis a venit ieri la Bucuresti, pentru discutii cupartidele, care dupa ce cu o zi inainte aterizase la Sibiu dinJaponia, de unde i-a dat liderului PNL Crin Antonescu acceptulpentru propunerea de premier.

Basescu si PD-L mizeaza pe sprijinul liberalilor la votul pentruLucian Croitoru in Parlament, care ar urma sa fie instalat pentruun mandat de patru ani, urmand ca portofoliile de ministri sa fieimpartite intre democrat-liberali, care au cel mai mare numar deparlamentari, si liberali.

O a doua solutie ar fi instalarea unui guvern minoritar pana laprezidentiale, urmand ca componenta politica a Guvernului sa fieschimbata, prin cooptarea PNL, dupa ce Basescu ar castiga un noumandat de sef al statului. Basescu este favorit la castigareaalegerilor prezidentiale, cu 35% din intentiile de vot, potrivitsondajelor comandate de PD-L, partid care il sustine in cursa. Eleste urmat de liderul PSD Mircea Geoana cu 25%, de liderul PNL CrinAntonescu, cu 15% si de Sorin Oprescu, candidat independent careare 10%.

Oprescu a spus si el ieri ca varianta cu Johannis premier esteuna care ii convine.

Cum a negociat Opozitia cu Johannis

Cel mai asteptat om la Parlament ieri, Klaus Johannis, a sositin jurul orei 12:00, de mana cu presedintele PNL Crin Antonescu.Johhanis s-a indreptat spre Salonul Alb, camera de langa cabinetulpresedintelui Senatului, unde toata lumea il astepta.

Singurele declaratii pe care le-a dat au fost ca nu a fostcontactat de Traian Basescu si ca este foarte devreme pentru adiscuta despre viitoarea componenta a Guvernului.

Inceputul sedintei a fost insa amanat pentru vreo jumatate deora, deoarece primarul Sibiului a mers in biroul lui Mircea Geoana,pentru o discutie privata.

"Este, cred, o investitie buna, din care toti romanii ar avea decastigat", a declarat Mircea Geoana la finalul discutiilor.Reprezentantii minoritatilor nationale impreuna cu membrii UDMR(Marko Bela, Marton Arpad si Laslo Borbely) au fost asezati in fatacelorlalte doua formatiuni, PSD si PNL.

Johannis s-a asezat strategic intre Mircea Geoana siCrin Antonescu

In acest timp, in biroul presedintelui Senatului au inceput saintre, fara a da declaratii insa, "greii". Primul a fost FlorinGeorgescu, prim-viceguvernatorul BNR, urmat apoi de Liviu Voinea,directorul Grupului de Economie Aplicata. A fost vehiculat sinumele lui Nicolae Danila, membru al CA, insa nimeni nu l-a vazut"pe viu", toata lumea fiind prea ocupata sa supravegheze usaSalonului Alb.

Klaus Johannis a ramas singur in sala de sedinte pentru araspunde intrebarilor jurnalistilor, pe care i-a anuntat ca aacceptat sa fie propunerea membrilor Opozitiei pentru postul depremier.

El a spus ca s-a discutat in principal despre un mandat panadupa alegerile prezidentiale, iar in functie de rezultatulalegerilor, guvernarea sa sa fie evaluata si sa se decida daca maicontinua sau nu.

Filmul crizei politice

Marti, 21:30: Vicepresedintele PD-L Gheorghe Flutur a anuntat cademocrat-liberalii il sustin in continuare pe Emil Boc pentrufunctia de premier.

Marti, 22:00: Liderul social-democrat, Mircea Geoana, sustine caPSD, PNL, UDMR si grupul minoritatilor au convenit asuprasustinerii lui Klaus Johannis.

Miercuri, 10:00: Klaus Johannis anunta ca va merge la Bucurestila discutiile programate la Senat intre PSD, PNL, UDMR si grupulminoritatilor.

Miercuri, 12:00: Johannis ajunge la Senat. Incep consultarileintre partide

Miercuri, 14:30: Presedintele Traian Basescu a chemat partidelela Cotroceni pentru negocieri.

Miercuri, 14:45: Negocierile de la Senat dintre partide s-auincheiat. Johannis anunta ca a acceptat sa fie nominalizat pentrufunctia de premier.

Miercuri, 17:00: Incep negocierile de la Cotroceni. PresedinteleTraian Basescu respinge propunerea unui guvern de tehnocrati,pledand pentru un guvern de uniune nationala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO